Svenska Designsällskapet är en ideell förening med syfte att stödja SVID i utvecklingen av designområdet. Detta görs bland annat genom att utse tre medlemmar till SVIDs styrelse samt bidra ekonomiskt och på annat sätt till verksamheten.

I styrelsen ingår:

Lars Eriksson, ordförande

Lars Eriksson

Lars har arbetat som industridesigner sedan 1994, samma år som han tog en masterexamen i Industridesign vid Designhögskolan i Umeå. Efter närmare 12 år som yrkesverksam byttes fokus mot utbildning, vid Designhögskolan i Umeå som ansvarig för avancerad produktdesign, handledning på konstfack samt kurser i Halmstad.

För närvarande arbetar Lars med utbildning och forskning inom produktdesign med fokus på industridesign. En stor del av sin tid ägnar Lars åt att handleda studenter och doktorander i design.

Sedan 2007 är han professor och programansvarig för mastersprogrammet i Industridesign för ingenjörer vid Tekniska Högskolan i Jönköping. I sin forskning fokuserar han speciellt på yt-egenskaper. Forskningsområdet är en kombination av hårda och mjuka mättekniker där fokus ligger på att mäta det vi ser och upplever och sätta specifika mätvärden på dessa. Typiska projekt är olika ytor inom bilindustrin där struktur, material, glans och mönster påverkar produktens totala utseende och upplevelse.

Som person är Lars nyfiken och engagerad och har stort fokus på hur saker skulle kunna förbättras och se ut. Lars lever efter devisen att ”varje kontakt med en produkt ska vara en positiv upplevelse i någon form”. Det kan naturligtvis appliceras även på mötet människor emellan. Föreningar som verkar för att synliggöra fördelarna med design, har alltid engagerat. Svensk Form, SVID och nu Svenska Designsällskapet.

Andreas Säfström, vice ordförande

Andreas Säfström

Andreas har sedan 1999 arbetat inom svensk industri som Industridesigner och designchef. Till en början som konsult åt olika industribolag och medicinteknikbolag men sedan 2011 som anställd på Ericsson AB. Idag är han chef över Design & User Experience-avdelningen inom Networks, ett av Ericssons affärsområden.

Under sin karriär har Andreas sett vilket värde design och användarfokus kan göra för ett företags affär och att fortsätta göra skillnad genom design är vad som driver honom. I sitt arbete som designchef arbetar han med strategiska designfrågor, design thinking, industridesign och UX.

Andreas är en västgöte som bott största delen av sitt liv i Stockholm. Han bor i Bromma med sin familj och gillar att skapa musik, konsumera kultur och spela tennis.

Camilla Kullborg, sekreterare

Camilla Kullborg

Design och innovation är något Camilla brinner för. Inom jobbet är det hennes drivkraft, men designintresset speglas även privat. Hon är utbildad på KTH till civilare i maskinkonstruktion. Karriären startade som konsult men har sen fortsatt inom ABB på olika positioner.

Camilla har till största delen jobbat inom forskning och utveckling, mest inom robotik och UX. Hennes fokus har varit att knyta ihop konstruktion och design på ett tidigt skede i industrin, sätta användaren i fokus och låta design driva innovation. Detta har resulterat i bland annat roboten YuMi och designpris. Nu jobbar Camilla på SynerLeap, som är ABB:s accelerator, där hon ansvarar för scouting av startups och ny teknologi för att hitta synergier och samarbeten. Allt för att skapa en bättre framtid.

Privat hittar vi Camilla i Västerås och hon trivs bäst med familjen ute i svampskogen, på en skotertur eller på shopping i London.

Pär Bergström, kassör

Pär Bergström

Hej på er! Pär Bergström är namnet, och jag är en generation X senior designstrateg och industridesigner på Yellon AB. Innan jag hamnade här, var jag delägare av SHIFT Design och har ett ursprung på Volvo Cars. Men låt mig berätta lite om vad som gör mig till den jag är.

Jag spenderade en tid i London, där jag utbildade mig vid Royal College of Art Och Imperial College. Det var en fantastisk tid som inspirerade mig och väckte min kreativa själ till liv. Sedan dess har jag alltid strävat efter att göra världen lite bättre genom smarta och innovativa koncept och strategier. Jag menar, varför nöja sig med att bara skapa, när man kan skapa något som faktiskt gör skillnad?

Mitt teknik- och person- intresse är något som jag bär med mig som driver mig och får mig att vara nyfiken på allt och alla. Jag vill förstå hur saker och människor fungerar och hur de kan förädlas, förbättras och stimuleras. Den kreativa processen för mig handlar om att kombinera mitt teknikintresse med min generella nyfikenhet för att skapa något unikt och användbart tillsammans och i nära samarbete med mina klienter.

Detta förhållningssätt har gett mig möjligheten att bärga Teknikföretagens Stora Designpris inte en, inte två, utan tre gånger! samt Red Dots ”Best of the Best”-utmärkelse. Det är alltid en ära att på detta sätt bli erkänd för mitt arbete och se att idéer får genomslag.

Så nu är jag här på Yellon AB, redo att ta mig an nya utmaningar och fortsätta skapa smarta och lönsamma lösningar för våra klienter. För mig handlar det inte bara om designens estetik, utan också om att göra klienternas affärer mer framgångsrika och om möjligt även världen lite bättre på vägen.

Så detta är jag, Pär Bergström, en designstrateg med ett passionerat teknikintresse och ett hjärta som strävar efter att göra skillnad.

Så sammanfattningsvis är jag:
Nyfiken, Social och ödmjuk….

Mathias Walter, ledamot

Mathias Walter

Mathias har arbetat som industridesigner sedan 1998 och är idag delägare på Zenit i Malmö.

Han har lång erfarenhet av designstrategiskt arbete i stora företag och som industridesigner har Mathias en bred erfarenhet inom både B2B och B2C inom olika typer av branscher. Under åren har Mathias och Zenit vunnit flera internationella designpriser och utmärkelser och lite stolt är han över att ha en produkt representerad på nationalmuseum i Sverige och Norge.

Hållbarhet har alltid varit viktigt för Mathias och en stor del av hans fokus ligger idag på att hjälpa företag att påskynda sin omställning till mer hållbara och cirkulära verksamheter, med design som en viktig motor. Genom t.ex. Vinnovaprojekt, och nu senast genom en förstudie tillsammans med SVID, försöker han på olika sätt att bidra till att påskynda denna nödvändiga omställning, som han upplever går alldeles för långsamt. Mathias tycker samtidigt att det är inspirerande och hoppfullt att se hur vissa företag nu på allvar börjar inse det fulla värdet av att använda design både som förändringsmotor och viktig källa till innovation och utformandet av en bättre framtid.

Att engagera sig i Svenska Designsällskapet ser Mathias som en möjlighet att bredda och lyfta argumentationen för värdet av design som problemlösare och möjliggörare.

Mathias påbörjade sin utbildning på Arkitektskolan i Lund och utbildade sig vidare till produktdesigner på Central Saint Martins och Kingston University I London. Under sina yrkesår har han på olika sätt varit engagerad i designutbildningsprogrammen i Lund och Malmö.

Jens Wedin, ledamot

Jens Wedin
Foto: Maria Östlin

Jens har arbetat med design och research i över 24 år och har hjälpt varumärken att skapa kundfokuserade tjänster och produkter. Han har erfarenhet av att arbeta som konsult på designbyråer, in-house på stora produktföretag och myndigheter. Han har arbetat både på operativ, taktisk och strategisk nivå i organisationer som designer och ledare.

Jens har en unik erfarenhet av att förstå kombinationen av människor, design, produkt och teknik. Jens har varit drivande i stora omvandlingar och tar alltid med den mänskliga sidan i allt. Han är lärare och utbildar organisationer i kundupplevelse, tjänstedesign, affärsdesign, designverksamhet, innovation och designledarskap.

Han är grundare av den internationella ideella organisationen Design Leadership Community och State of Design Report. Jens skriver också och producerar en podcast på jenswedin.com. År 2021 tilldelades han STIMDI:s stora pris. År 2023 grundade Jens, företaget Studio Manfred.

Jens kommer från Sundsvall, men bor i Stockholm med familj och katt sedan 1994.

Åsa Wikberg-Nilsson, ledamot

Åsa Wikberg-Nilsson
Foto: Petra Älvstrand

Hej på er!
Åsa Wikberg Nilsson är namnet, och jag är en passionerad och kreativ designer och professor vid Luleå tekniska universitet. Med en bakgrund inom design och innovation, har jag under åren strävat efter att kombinera teori och praktik för att skapa meningsfulla lösningar som förbättrar människors vardag. Men låt mig berätta lite mer om vem jag är och vad som driver mig.

Min resa inom designvärlden har tagit mig till många spännande platser och gett mig möjligheten att arbeta med en rad olika projekt och människor. Jag är ursprungligen utbildad i grafisk design och industridesign och arbetar idag över alla designområden av visuell kommunikation, fysiska produkter, tjänste- och interaktionsdesign, plats- och systemdesign. Det kan låta vitt och brett, men innebär att jag närmar mig varje designsituation med ett öppet sinne kring vad slutresultatet skulle kunna vara, genom att ha med relevanta aktörer och genom att lita på designprocessen.

Jag jobbar som designer men har även en akademisk bakgrund och har varit och är engagerad i flera forskningsprojekt som syftar till att främja hållbar och inkluderande design. Dessutom har jag haft äran att vara i åtanke för det prestigefyllda Design S priset inte bara en, utan två gånger. Även om jag och mina team inte nådde hela vägen fram, var det en fantastisk upplevelse som sporrade mig att fortsätta sträva efter excellens inom designfältet.

Mitt intresse för design handlar om att skapa vackra och funktionella objekt, helt enkelt för att det är viktigt för att vi människor ska må bra, men det handlar också om att förstå och förbättra de processer och system som påverkar hela vårt samhälle. Jag är nyfiken av naturen och drivs av att utforska nya idéer, metoder och tekniker. För mig är det viktigt att arbeta nära med användare och intressenter för att säkerställa att de lösningar vi utvecklar är både attraktiva, inkluderande och användbara.

Min tid vid Luleå tekniska universitet har varit otroligt givande. Här har jag haft möjlighet att kombinera min passion för design med min vilja att göra skillnad i världen. Genom undervisning och forskning har jag kunnat inspirera och vägleda nästa generation av designers och innovatörer.

Så nu är jag här, redo att ta mig an nya utmaningar och fortsätta driva utvecklingen framåt inom designområdet. För mig handlar design om hållbar gestaltning till värde för både människa och planet: Beautiful. Sustainable. Together. Jag är Åsa Wikberg Nilsson, en designer och forskare med ett brinnande intresse för design och hållbarhet, alltid redo att bidra med mitt kunnande och min kreativitet för att göra världen lite bättre.

Så sammanfattningsvis är jag: Nyfiken, Passionerad och Visionär….

Bli medlem

Svenska Designsällskapet är öppen för företag, organisationer, offentliga verksamheter, högskolor och universitet, men även för enskilda medlemmar.

Stadgar

Här hittar du stadgarna för Svenska Designsällskapet.

Medlemsförmåner

I Svenska Designsällskapet får du möjlighet att stärka din verksamhet med hjälp av design. Som medlem får du tillgång till ett unikt nätverk av företag, akademi och offentliga verksamheter.