Svenska Designsällskapet är en ideell förening med syfte att stödja SVID i utvecklingen av designområdet. Detta görs bland annat genom att utse tre medlemmar till SVIDs styrelse samt bidra ekonomiskt och på annat sätt till verksamheten.

I styrelsen ingår:

Lars Eriksson, ordförande

Lars Eriksson

Lars har arbetat som industridesigner sedan 1994, samma år som han tog en masterexamen i Industridesign vid Designhögskolan i Umeå. Efter närmare 12 år som yrkesverksam byttes fokus mot utbildning, vid Designhögskolan i Umeå som ansvarig för avancerad produktdesign, handledning på konstfack samt kurser i Halmstad.

För närvarande arbetar Lars med utbildning och forskning inom produktdesign med fokus på industridesign. En stor del av sin tid ägnar Lars åt att handleda studenter och doktorander i design.

Sedan 2007 är han professor och programansvarig för mastersprogrammet i Industridesign för ingenjörer vid Tekniska Högskolan i Jönköping. I sin forskning fokuserar han speciellt på yt-egenskaper. Forskningsområdet är en kombination av hårda och mjuka mättekniker där fokus ligger på att mäta det vi ser och upplever och sätta specifika mätvärden på dessa. Typiska projekt är olika ytor inom bilindustrin där struktur, material, glans och mönster påverkar produktens totala utseende och upplevelse.

Som person är Lars nyfiken och engagerad och har stort fokus på hur saker skulle kunna förbättras och se ut. Lars lever efter devisen att ”varje kontakt med en produkt ska vara en positiv upplevelse i någon form”. Det kan naturligtvis appliceras även på mötet människor emellan. Föreningar som verkar för att synliggöra fördelarna med design, har alltid engagerat. Svensk Form, SVID och nu Svenska Designsällskapet.

Andreas Säfström, vice ordförande

Andreas Säfström

Andreas har sedan 1999 arbetat inom svensk industri som Industridesigner och designchef. Till en början som konsult åt olika industribolag och medicinteknikbolag men sedan 2011 som anställd på Ericsson AB. Idag är han chef över Design & User Experience-avdelningen inom Networks, ett av Ericssons affärsområden.

Under sin karriär har Andreas sett vilket värde design och användarfokus kan göra för ett företags affär och att fortsätta göra skillnad genom design är vad som driver honom. I sitt arbete som designchef arbetar han med strategiska designfrågor, design thinking, industridesign och UX.

Andreas är en västgöte som bott största delen av sitt liv i Stockholm. Han bor i Bromma med sin familj och gillar att skapa musik, konsumera kultur och spela tennis.

Helena Godotter Karlberg

Helena Karlberg

Människor och deras berättelser utgör en oändlig källa till inspiration för Helena. Hon är nyfiken, driven och brinner för utveckling av individer, platser och organisationer.

Helena är en erfaren projektledare och affärsutvecklare inom design, innovation och kommunikation. Bland arbetsgivarna finns bland andra LTU Business och SVID, där hon var ansvarig för design och destination under några år. Sedan 2013 är hon delaktig i ett antal forsknings- och utvecklingsprojekt vid LTU, Luleå tekniska universitet, inom social innovation och platsinnovation. Helena har varit VD för Piteå Science Park och styrelseledamot i SISP, Swedish Incubators and Science Parks och Svenska Designsällskapet. Nu är hon styrelseledamot i Svenska Designsällskapet och i SVID.

Helena har en bakgrund som journalist inom press, radio och TV och arbetar regelbundet som föreläsare, workshopledare och moderator. På fritiden spenderar hon mycket tid i Luleå skärgård och i Härjedalens fjällvärld. Tillsammans med familj och vänner tycker hon om att paddla kajak, dyka, vandra, klättra och åka skidor.

Camilla Kullborg

Camilla Kullborg

Design och innovation är något Camilla brinner för. Inom jobbet är det hennes drivkraft, men designintresset speglas även privat. Hon är utbildad på KTH till civilare i maskinkonstruktion. Karriären startade som konsult men har sen fortsatt inom ABB på olika positioner.

Camilla har till största delen jobbat inom forskning och utveckling, mest inom robotik och UX. Hennes fokus har varit att knyta ihop konstruktion och design på ett tidigt skede i industrin, sätta användaren i fokus och låta design driva innovation. Detta har resulterat i bland annat roboten YuMi och designpris. Nu jobbar Camilla på SynerLeap, som är ABB:s accelerator, där hon ansvarar för scouting av startups och ny teknologi för att hitta synergier och samarbeten. Allt för att skapa en bättre framtid.

Privat hittar vi Camilla i Västerås och hon trivs bäst med familjen ute i svampskogen, på en skotertur eller på shopping i London.

Terese Alstin

Terese Alstin
Foto: Peter Olsson

Terese Alstin är utbildad industridesigner MFA vid Lund Universitet med en bakgrund som egen företagare, bland annat som en av grundarna till airbagcykelhjälmen Hövding. Sedan 2016 arbetar Terese på Form/Design Center i Malmö med strategisk utveckling för designbranschen.

I sin nuvarande roll på Form/Design Center arbetar Terese för att stärka den sydsvenska designscenen och bidra med synlighet, nätverkande, kunskapsutbyte, kompetensutveckling, internationalisering och community-byggande för professionella utövare inom designområdet.

Genom aktiv dialog med formgivare och i samverkan med olika aktörer har hon i Form/Design Centers regi initierat en rad plattformar och projekt för att skapa nya möjligheter och bättre villkor för designers att bedriva framgångsrika verksamheter. Bland annat kan nämnas ett årligt mentorprogram, affärsutvecklingsprogram för designers, business speed dating, exportsatsningar, tvärdisciplinära utvecklingsprojekt och ett nytt internationellt designevent i Malmö – Southern Sweden Design Days.

Pär Bergström

Pär Bergström

Hej på er! Pär Bergström är namnet, och jag är en generation X senior designstrateg och industridesigner på Yellon AB. Innan jag hamnade här, var jag delägare av SHIFT Design och har ett ursprung på Volvo Cars. Men låt mig berätta lite om vad som gör mig till den jag är.

Jag spenderade en tid i London, där jag utbildade mig vid Royal College of Art Och Imperial College. Det var en fantastisk tid som inspirerade mig och väckte min kreativa själ till liv. Sedan dess har jag alltid strävat efter att göra världen lite bättre genom smarta och innovativa koncept och strategier. Jag menar, varför nöja sig med att bara skapa, när man kan skapa något som faktiskt gör skillnad?

Mitt teknik- och person- intresse är något som jag bär med mig som driver mig och får mig att vara nyfiken på allt och alla. Jag vill förstå hur saker och människor fungerar och hur de kan förädlas, förbättras och stimuleras. Den kreativa processen för mig handlar om att kombinera mitt teknikintresse med min generella nyfikenhet för att skapa något unikt och användbart tillsammans och i nära samarbete med mina klienter.

Detta förhållningssätt har gett mig möjligheten att bärga Teknikföretagens Stora Designpris inte en, inte två, utan tre gånger! samt Red Dots ”Best of the Best”-utmärkelse. Det är alltid en ära att på detta sätt bli erkänd för mitt arbete och se att idéer får genomslag.

Så nu är jag här på Yellon AB, redo att ta mig an nya utmaningar och fortsätta skapa smarta och lönsamma lösningar för våra klienter. För mig handlar det inte bara om designens estetik, utan också om att göra klienternas affärer mer framgångsrika och om möjligt även världen lite bättre på vägen.

Så detta är jag, Pär Bergström, en designstrateg med ett passionerat teknikintresse och ett hjärta som strävar efter att göra skillnad.

Så sammanfattningsvis är jag:
Nyfiken, Social och ödmjuk….

Aktiviteter

Svenska Designsällskapet har startat upp en rad tematiska noder, för studenter, för seniora designer, för forskning och utveckling, och för svenska formbestämmare.

Tematiska noder

För att få ett djupare kunskapsutbyte och fler designaktiviteter i hela landet har Svenska Designsällskapet ett antal tematiska noder.

Bli medlem

Svenska Designsällskapet är öppen för företag, organisationer, offentliga verksamheter, högskolor och universitet, men även för enskilda medlemmar.

Stadgar

Här hittar du stadgarna för Svenska Designsällskapet.

Medlemsförmåner

I Svenska Designsällskapet får du möjlighet att stärka din verksamhet med hjälp av design. Som medlem får du tillgång till ett unikt nätverk av företag, akademi och offentliga verksamheter.