Svenska Designsällskapet är en ideell förening med syfte att stödja SVID i utvecklingen av designområdet. Detta görs bland annat genom att utse tre medlemmar till SVIDs styrelse samt bidra ekonomiskt och på annat sätt till verksamheten.

I styrelsen ingår:

Helena Karlberg, ordförande

Helena Karlberg

Människor och deras berättelser utgör en oändlig källa till inspiration för Helena. Hon är nyfiken, driven och brinner för utveckling av individer, platser och organisationer.

Helena är en erfaren projektledare och affärsutvecklare inom design, innovation och kommunikation. Bland arbetsgivarna finns bland andra LTU Business och SVID, där hon var ansvarig för design och destination under några år. Sedan 2013 är hon delaktig i ett antal forsknings- och utvecklingsprojekt vid LTU, Luleå tekniska universitet, inom social innovation och platsinnovation. Helena har varit VD för Piteå Science Park och styrelseledamot i SISP, Swedish Incubators and Science Parks. Nu är hon styrelseordförande i Svenska Designsällskapet och styrelseledamot i SVID.

Helena har en bakgrund som journalist inom press, radio och TV och arbetar regelbundet som föreläsare, workshopledare och moderator. På fritiden spenderar hon mycket tid i Luleå skärgård och i Härjedalens fjällvärld. Tillsammans med familj och vänner tycker hon om att paddla kajak, dyka, vandra, klättra och åka skidor.

Lars Eriksson

Lars Eriksson

Lars har arbetat som industridesigner sedan 1994, samma år som han tog en masterexamen i Industridesign vi Designhögskolan i Umeå. Efter närmare 12 år som yrkesverksam byttes fokus mot utbildning, vid Designhögskolan i Umeå som ansvarig för avancerad produktdesign, handledning på konstfack samt kurser i Halmstad.

För närvarande arbetar Lars med utbildning och forskning inom produktdesign med fokus på industridesign. En stor del av sin tid ägnar Lars åt att handleda studenter och doktorander i design.

Sedan 2007 är han professor och programansvarig för mastersprogrammet i Industridesign för ingenjörer vid Tekniska Högskolan i Jönköping. I sin forskning fokuserar han speciellt på yt-egenskaper. Forskningsområdet är en kombination av hårda och mjuka mättekniker där fokus ligger på att mäta det vi ser och upplever och sätta specifika mätvärden på dessa. Typiska projekt är olika ytor inom bilindustrin där struktur, material, glans och mönster påverkar produktens totala utseende och upplevelse.

Som person är Lars nyfiken och engagerad och har stort fokus på hur saker skulle kunna förbättras och se ut. Lars lever efter devisen att ”varje kontakt med en produkt ska vara en positiv upplevelse i någon form”. Det kan naturligtvis appliceras även på mötet människor emellan. Föreningar som verkar för att synliggöra fördelarna med design, har alltid engagerat. Svensk Form, SVID och nu Svenska Designsällskapet.

Camilla Kullborg

Camilla Kullborg

Design och innovation är något Camilla brinner för. Inom jobbet är det hennes drivkraft, men designintresset speglas även privat. Hon är utbildad på KTH till civilare i maskinkonstruktion. Karriären startade som konsult men har sen fortsatt inom ABB på olika positioner.

Camilla har till största delen jobbat inom forskning och utveckling, mest inom robotik och UX. Hennes fokus har varit att knyta ihop konstruktion och design på ett tidigt skede i industrin, sätta användaren i fokus och låta design driva innovation. Detta har resulterat i bl.a. roboten YuMi och designpris. Nu jobbar Camilla på SynerLeap, som är ABB’s accelerator, där hon ansvarar för scouting av startups och ny teknologi för att hitta synergier och samarbeten. Allt för att skapa en bättre framtid.

Privat hittar vi Camilla i Västerås och hon trivs bäst med familjen ute i svampskogen, på en skotertur eller på shopping i London.

Carl Hampf

Carl Hampf

Nyfikenhet har alltid varit en drivkraft för Carl. Nyfiken på människor och deras liv. Hur man kan bidra till förbättrad upplevelse för dessa och öka livskvalitén. Detta har varit nyckeln till en kontinuerlig personlig utveckling under hans 20 åriga yrkeskarriär som industridesigner och designstrateg.

Carl har under dessa år haft glädjen att få jobba med åtskilliga företag och dess kunder. Det har resulterat i allt från innovativa analoga och digitala produkter till design- och varumärkesstrategier. Att jobba med kundresan och att använda ”design thinking” är naturlig arbetsmetodik för Carl. Det är ett effektivt sätt att få individer att samarbeta behovsfokuserat och mot gemensam vision. När det väl kommer till kritan så handlar allt egentligen ”bara” om att paketera upplevelser på ett sätt som driver varumärket framåt och som är relevant för målgruppen samt skapar nytta.

På ett personligt plan får Carl idag vara nyfiken med sina barn i Onsala utanför Göteborg. Sina 14 respektive 16 år till trots så föder de hans barnasinne. Det är viktigt för kreativiteten och att kunna se världen ur nya perspektiv.

Towe Ressman

Towe Ressman

Fokus de senaste åren har handlat om den digitala transformationen och omställningen för produktproduceranade bolag. Designs roll i utveckling av användarcentrerade tjänster och nya affärsmodeller med långsiktigt och hållbarhet i fokus.

Towe har över 20 års erfarenhet av designdrivet ledarskap i mindre och större globala bolag som Husqvarna, Brio, Electrolux och konsultbolag. Towe brinner för strategiska arbete i att bygg starkt varumärken, kundcentrerad innovation och hållbarhet där designledarskap gör skillnad. I sin nuvarande roll leder Towe ett globalt designteam som designar alla bolagets ca 15 000 fysiska och digitala produkter/tjänster och över tio varumärken.

Klättring, träning, trädgårdsarbete och målning med familj och vänner är källor till inspiration och energi.

Robert Kingfors

Robert Kingfors

Robert har i professionella sammanhang oftast befunnit sig där förändring och utveckling i samarbete skapar mervärde. Hans roll har varit att inspirera, driva och engagera olika aktörer för ökad samverkan och ökad nytta tillsammans.

Han har yrkeserfarenhet som konsult (WM-data & Acando) i mellanrummet mellan teknik, användare och affärsnytta. Under 11 år som VD för TEBAB utvecklade han branschorganisationer för ökad medlemsnytta och medialt genomslag. Sedan 2016 är han VD på Södertälje Science Park där han och medarbetarna har byggt upp verksamheten från en idé till en etablerad samverkansmiljö inom hållbar produktion tillsammans med parterna AstraZeneca, Scania, Södertälje Kommun och KTH. Tillsammans med SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign, stöttar de produktkopplade startups att gå från prototyp till produktion. Det är ett område som få fokuserar på i Sverige men ett område där designen ofta kan vara helt avgörande för att lyckas. Designen är förutsättningen för funktion och estetik, bra användarupplevelse och värde för brukaren samt en förutsättning för en hållbar och cirkulär ekonomi.

Som person är Robert en urstockholmare som nyfiket utforskar både musik och dykning. Han utvecklas själv av de fem unga vuxna som han och hans fru kallar sina barn. Robert tillbringar mycket tid på Södermalm och på Gotland, gärna med simfenor, golfskor eller löpardojjor.

Andreas Säfström

Andreas Säfström

Andreas har sedan 1999 arbetat inom svensk industri som Industridesigner och designchef. Till en början som konsult åt olika industri och medicinteknikbolag men sedan 2011 som anställd på Ericsson AB. Idag är han chef över Design & User Experience avdelningen inom Networks, ett av Ericssons affärsområden.

Under sin karriär har Andreas sett vilket värde design och användarfokus kan göra för ett företags affär och att fortsätta göra skillnad genom design är vad som driver honom. I sitt arbete som designchef arbetar han med strategiska designfrågor, design thinking, Industridesign och UX.

Andreas är en västgöte som bott största delen av sitt liv i Stockholm. Han bor i Bromma med sin familj och gillar att skapa musik, konsumera kultur och spela tennis.

Aktiviteter

Svenska Designsällskapet har startat upp en rad tematiska noder, för studenter, för seniora designer, för forskning och utveckling, och för svenska formbestämmare.

Tematiska noder

För att få ett djupare kunskapsutbyte och fler designaktiviteter i hela landet har Svenska Designsällskapet ett antal tematiska noder.

Bli medlem

Svenska Designsällskapet är öppen för företag, organisationer, offentliga verksamheter, högskolor och universitet, men även för enskilda medlemmar.

Stadgar

Här hittar du stadgarna för Svenska Designsällskapet.

Medlemsförmåner

I Svenska Designsällskapet får du möjlighet att stärka din verksamhet med hjälp av design. Som medlem får du tillgång till ett unikt nätverk av företag, akademi och offentliga verksamheter.