EcoDesign Circle arbetar för att öka kunskapen om ekodesign hos Östersjöregionens små och medelstora företag, designer och designorganisationer. Det ska i sin tur leda till att företag kommer att skapa metoder som drar nytta av ekodesign.
EcoDesign Circle är ett treårigt, EU-finansierat projekt där Sverige är ett av sex länder som via Interreg Baltic Sea Region Programme är med i arbetet. Den svenska delen representeras av SVID i samarbete med Green Leap på KTH.
Tillsammans med designorganisationer och universitet från Tyskland, Estland, Litauen, Polen och Finland kommer vi att verka i gränslandet mellan företag, designer, forskningsinstitutioner och offentliga organisationer. Projektet leds av Federal Environment Agency i Tyskland.
Mål
Målet är att bygga en verksamhetsmodell och ett kompetensnätverk för små och medelstora företag i Östersjöregionen. Att utvidga möjligheter till ekodesign och utöka samarbetet mellan designcenter i regionen. Målet är också att skapa arbetstillfällen för morgondagens marknader genom att öka resurser och kapacitet gällande miljöaspekterna i design. Att underlätta utvecklingen av nya ekodesignprodukter och ta steget mot en cirkulär ekonomi.
Varför är SVID med i projektet?
SVID är med i projektet för att utveckla miljötänkandet hos små- och medelstora företag och för att ekodesign ska bli en större naturlig del av deras verksamhet. Vi vill skapa kunskapsutbyte och kompetenshöjning inom området.
Sustainability Guide
Inom projektet har den internationella hållbarhetsguiden Sustainability Guide tagits fram. Till sustainabilityguide.eu
Projekttid & budget
Projektet pågår 2016 – 2019. Det finansieras av Interreg Baltic Sea Region Programme 2014 – 2020.
Varaktighet: treårigt projekt, pågår mars 2016 – februari 2019
Budget: € 2.2 miljoner
Projektpartner: sju partner från sex Baltic Sea Regionländer
Involverade organisationer: åtta konsthögskolor och industriförbund
Hur kan Region Skåne skapa förutsättningar för en grön omställning hos företag i regionen? Det kommer vi att titta närmare på i en förstudie tillsammans med designbyrån Zenit.
The Shift arbetar på ett programförslag inom den nya svenska innovationssatsningen Impact Innovation. Projektet vill driva upp tempot i omställningen till resurseffektivitet och sätta fokus på attraktiva livsmiljöer.
People-Powered Transformation är ett av 23 förberedelseprojekt inom Impact Innovation – nästa generations strategiska innovationsprogram i Sverige som drivs av Energimyndigheten, Formas och Vinnova.
Hur kan vi öka återvinningen av plastprodukter? Projektet "Kraftsamling av design för återvinning" ska öka samarbetet mellan design- och återvinningsbranschen.
Workshoppar och inspiration: hållbarhet och cirkulär design i VGR
Välkommen till inspirerande frukostseminarier där du får lära dig mer om cirkularitet och hur vi inom näringslivet kan bidra till positiv utveckling och nå ökad lönsamhet och konkurrenskraft med cirkulär design.
Förstudie: Samverkan och cirkulär design i Västra Götaland
I en förstudie undersöker SVID möjligheterna att skapa en stärkt samverkan mellan designaktörer, näringsliv och akademi i Västra Götalands län för att utveckla hållbara och cirkulära affärsverksamheter.
Coachningsstöd forskningsprogrammet Prevent på Uppsala universitet
Projektet utforskar vad invånare i socialt utsatta områden i Uppsala behöver för att främja sin hälsa och inte utveckla diabetes. SVID deltar och coachar forskningsgruppen i systemisk och samskapande design.
Förnyelselabb om framtidens familjehemsvård i Helsingborg
Tillsammans med tjänstepersoner, familjehem och vuxna med erfarenhet av att ha varit familjehemsplacerade genomför vi ett labb om hur framtidens familjehemsvård kan se ut i Helsingborg.
Projektet Klimatneutrala Uppsala 2030 ska stärka förmågan att uppnå de mål, åtaganden och åtgärder som Klimatkontrakt 2030 och Klimatfärdplan Uppsala omfattar.
Liften – Långsiktig hållbar konkurrenskraft för SMF inom industri
I projektet Liften arbetar vi med att stärka små och medelstora tillverkande företag i Region Stockholm. Företagen erbjuds att vara med i ett utvecklingsprogram och nätverk.
Sekretariatet för kompetensförsörjning och livslångt lärande
I detta projekt bistår SVID Sekretariatet för kompetensförsörjning och livslångt lärande med stöd i sin samverkan, i form av designmetodik, process och förhållningssätt.
Förnyelselabbet ska verka som en sektorsövergripande innovations- och samverkansplattform, för att med användarens perspektiv lösa komplexa frågor på nationell nivå.
Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att fungera bra. Genom att använda webbplatsen accepterar du att den använder kakor. Läs mer om cookies