Coronapandemin har påverkat hela vårt samhälle, och många har drabbats både privat och i sin verksamhet. Här har vi samlat tips och råd för dig som vill – och behöver – utveckla eller ställa om din verksamhet.

Här hittar du användbara guider och verktyg för omställning, tips på finansiellt stöd och mycket mer.

Guider och verktyg

Här hittar du guider och verktyg för att utveckla din verksamhet.

Designprocessguiden

Använd designprocessguiden för att utveckla nya produkter eller tjänster.

Innovationsguiden

Innovationsguiden är ett metodstöd för att utveckla innovativa lösningar i offentlig sektor.

Hållbarhetsguiden

Inspiration och verktyg för att arbeta hållbart och minska din verksamhets klimatpåverkan.

Snabbkurs i tjänstedesign

Vill du leda en workshop i tjänstedesign? Här hittar du en snabbkurs med instruktioner och mallar.

Designföretagsregistret

Behöver du stöd av en designer? I vårt Designföretagsregister hittar du designföretag över hela Sverige och inom alla områden av design.

Hyper Island Toolbox

Tips och verktyg på hur du tillämpar kreativt samarbete och släpper loss potential i ditt team eller organisation.

Person som ritar på ett papper. Man ser endast händerna och papperet på ett bord.

Tips och råd till formgivare, designer och designintresserade

Svensk Form

Svensk Form har samlat tips och råd i coronakrisen för formgivare och designer som påverkats av Covid-19 men även för de som söker underhållning i tider av isolering. Här hittar du allt från olika webbinarier till juridisk rådgivning och soffvisningar från muséer.

Design Sweden

Design Sweden är en medlemsorganisation för designer i Sverige. De har samlat användbara länkar till stöd, tips och inspiration för designer, designbyråer och andra egenföretagare inom kreativa yrken. Design Sweden vill även gärna veta hur coronasituationen har påverkat din verksamhet för att förstå hur de kan hjälpa till på bästa sätt.

Tips till alla företag och verksamheter

Verksamt.se

På verksamt.se hittar du som företagare och arbetsgivare samlade tips och råd från myndigheter. De har bland annat samlat information om tillfälliga ändringar i lagar och regler.

PRV, Patent- och registreringsverket

Håller du på att utveckla en ny uppfinning eller produkt? Se till att patentregistrera din uppfinning, varumärkesregistrera ditt varumärke eller designsregistrera din produkts utseende.

Kvinna som sitter vid en laptop och skriver.

Behöver din verksamhet finansiellt stöd?

Här har vi samlat länkar till både specifika utlysningar och till samlingssidor för utlysningar från Tillväxtverket, Vinnova och Formas.

Utlysningar från Tillväxtverket

Tillväxtverket har en rad utlysningar öppna inom olika områden, bland annat för regionala företagsstöd, regionala investeringsstöd och stöd för korttidsarbete.

Utlysningar från Vinnova

Vinnova har en utlysning öppen för omställning i spåren av coronakrisen. Utlysningen ger stöd till initiativ som genom samverkan mobiliserar för innovation för en hållbar framtid.

Utlysningar från Formas

Formas har forskningsutlysningar som kopplar till målen inom Agenda 2030.

Viable Cities – utlysning nummer 5

Vill du vara med och skapa energipositiva stadsdelar och därmed klimatneutrala städer? Nu kan du söka stöd för det i en pilotutlysning inom det europeiska samarbetet Positive Energy Districts (PED).

Design för energieffektiv vardag – kommande utlysning

Programmet Design för energieffektiv vardag från Energimyndigheten kommer att komma ut med en utlysning före sommaren.

Person som sitter vid sin laptop och har ett digitalt möte.

Digitala verktyg för samverkan

Här hittar du tips på verktyg för samverkan. I Miro kan du arbeta med kreativa projekt, diskutera design, ha brainstorming-möten, skapa mindmaps och använd whiteboard i undervisningen. I Zoom och Microsoft Teams kan du ha videomöten, chatta, lagra dokument och samarbeta. I Google Meet kan du ha videomöten.

Prästkrageblomma i gröngräs

Hur hanterar vi den oroliga tid vi lever i?

Coronapandemin har inneburit en stor omställning i vardagen. Man kan känna stress och oro för sin egen eller andras hälsa. Saker man tidigare har gjort för att må bra, ska man plötsligt vara försiktig med.

Det kan vara svårt att veta hur man ska hantera denna nya situation med välmåendet i behåll. Här har vi samlat länkar till tips och råd på vad vi kan göra för att behålla vårt välmående.

Samverkan inom designområdet

Hur påverkar pandemin företag inom designområdet? Vilka åtgärder krävs från regeringen och vad kommer att behövas framöver? Vilket stöd kan de nationella designorganisationerna erbjuda? Det kommenterar SVID, Svensk Form och Design Sweden i ett gemensamt uttalande som vi välkomnar dig att ta del av.

Publicerad 25 maj 2020

Uppdaterad 04 juni 2020