Projektet EcoDesign Circle arbetade för att öka kunskapen om ekodesign hos Östersjöregionens små och medelstora företag, designer och designorganisationer. Projektet skulle i sin tur leda till att företag skapar metoder som drar nytta av ekodesign.

EcoDesign Circle var ett treårigt, EU-finansierat projekt där Sverige var ett av sex länder som via Interreg Baltic Sea Region Programme deltog i arbetet. Den svenska delen representerades av SVID i samarbete med Green Leap på KTH.

Tillsammans med designorganisationer och universitet från Tyskland, Estland, Litauen, Polen och Finland verkade projektet i gränslandet mellan företag, designer, forskningsinstitutioner och offentliga organisationer. Projektet leddes av Federal Environment Agency i Tyskland.

Mål

Målet var att bygga en verksamhetsmodell och ett kompetensnätverk för små och medelstora företag i Östersjöregionen. Att utvidga möjligheter till ekodesign och utöka samarbetet mellan designcenter i regionen. Målet var också att skapa arbetstillfällen för morgondagens marknader genom att öka resurser och kapacitet gällande miljöaspekterna i design. Att underlätta utvecklingen av nya ekodesignprodukter och ta steget mot en cirkulär ekonomi.

Varför är SVID med i projektet?

SVID var med i projektet för att utveckla miljötänkandet hos små- och medelstora företag och för att ekodesign skulle bli en större naturlig del av deras verksamhet. Målet var att skapa kunskapsutbyte och kompetenshöjning inom området.

Sustainability Guide

Inom projektet har den internationella hållbarhetsguiden Sustainability Guide tagits fram. Till sustainabilityguide.eu. Guiden finns också på svenska: Hållbarhetsguiden

Projekttid & budget

Projektet pågick 2016 – 2019. Det finansierades av Interreg Baltic Sea Region Programme 2014 – 2020.

  • Varaktighet: treårigt projekt, mars 2016 – februari 2019
  • Budget: € 2.2 miljoner
  • Projektpartner: sju partner från sex Baltic Sea Regionländer
  • Involverade organisationer: åtta konsthögskolor och industriförbund

Finansiärer

Interreg Baltic Sea Region och Europeiska unionens utvecklingsfond
Interreg Baltic Sea Region
Logo: Europeiska unionen - Europeiska regionala utvecklingsfonden
Europeiska regionala utvecklingsfonden

Kontakt

Kontakta mig om du har frågor om projektet.

Fler projekt

Nordic & Baltic Design Summit 2024

Under 2024 arrangerar SVID i nära samarbete med Röhsska museet och Svensk Form konferensen Nordic & Baltic Design Summit 2024.

TURF –
The Urban Food Factory 

Hur kan städer stärka förmågan att närproducera mat genom odlingar i parkeringshus? Det utforskar SVID tillsammans med Rzeszow University of Technology och Pond Fish and Greens i projektet TURF².

Cirkulär lättvikt

Hur kan företag anpassa sig efter nya cirkulära krav samtidigt som de ökar sin lönsamhet? I ett pilotprogram kommer SVID att vara med och stötta företag inom lättviktsområdet att framtidssäkra sin verksamhet.

Arctic Design Center

Arctic Design Center är en arena och mötesplats för frågor inom arkitektur, design, konst och kulturarv. Projektet bidrar till en hållbar samhällsutveckling i norra Sverige genom att skapa samverkan och kunskapshöjning inom Politiken för gestaltad livsmiljö.