Hur kan vi öka takten för att möta klimatutmaningar och framtidssäkra våra samhällen med hjälp av design? I oktober möttes olika aktörer från Norden och Baltikum för att dela goda exempel och tillsammans diskutera den gröna omställningen.

Under två halvdagar i oktober arrangerade SVID i samarbete med Röhsska museet och Svensk Form konferensen Nordic & Baltic Design Summit 2024. Där samlades nordiska och baltiska designorganisationer tillsammans med politiker, beslutsfattare, tjänstepersoner och offentliga representanter från departement och ministerier inom respektive land. Syftet var att främja en grön omställning, cirkulära samhällen och attraktiva boendemiljöer – med hjälp av designens kraft.

Ebba Busch, närings- och energiminister samt vice statsminister höll öppningstalet och tryckte på hur viktig design är som kraft för att skapa hållbar omställning. Hon pekade även ut visioner i norr som särskilt viktig där designer, arkitekter och andra aktörer samverkar för att skapa hållbara och attraktiva samhällen för alla. För att stärka detta arbete har Arctic Design Center etablerats, som SVID är med och driver.

Inomhus i en konferenslokal. Personer som står och skriver på stora plakat på en vägg.
Under konferensen delade deltagarna med sig av sina visioner för en hållbar framtid, vad som är mest brådskande för att få till en cirkulär ekonomi, hur de kan bidra, och vilka partnerskap de skulle vilja se och vara involverade i. Foto: Johan Wingborg.

Delade erfarenheter från Norden och Baltikum

Deltagarna fick ta del av inspirerande exempel från aktörer i de nordiska och baltiska länderna. Det handlade om allt från banbrytande exempel på stadsutveckling till design som strategisk kraft inom energiområdet, och hur nya designprinciper, affärsmodeller och produktionssystem kan möjliggöra cirkulära flöden i textilbranschen.

– Konferensen bidrog till värdefullt erfarenhetsutbyte mellan organisationer och företag, kunskapshöjande exempel och öppnade upp för dialog om gemensamma utvecklingsmöjligheter för att främja cirkularitet i regionen, säger Anna Velander Gisslén, hållbarhetsstrateg på SVID och projektledare för konferensen.

Anne Raudaskoski
Anne Raudaskoski, chef för cirkulär design och medgrundare Ethica, Finland. Anne pratade om hur design är nyckeln i övergången till ett cirkulärt och hållbart samhälle, och delade med sig av värdefulla insikter och erfarenheter. Foto: Sofia Beckman

Omställning kräver samverkan

Att ställa om företag, organisationer och samhällen till att bli hållbara och cirkulära är en komplex utmaning och kräver stor samverkan. Design spelar en avgörande roll i omställningen och konferensen var ett tydligt exempel på hur design bidrar till att hitta effektiva lösningar på dagens stora samhällsutmaningar.

– Arbetet med konferensen har varit otroligt givande och har tydliggjort det stora behovet av att aktörer i de nordiska och baltiska länderna möts och samverkar mer, säger Anna Velander Gisslén. Detta var även återkommande hos talarna där flera av dem betonade vikten av, och även berättade om hur de arbetat, för att säkerställa framgångsrika partnerskap för cirkulär utveckling.

Förhoppningar om återkommande mötesplats

Konferensen följs nu upp genom dialog med deltagare på konferensen. Många uttryckte en önskan om att skapa en återkommande mötesplats som Nordic & Baltic Design Summit.

– I dialog med olika aktörer kommer vi att se hur vi kan ta detta vidare för att tillsammans skapa en långsiktig och bärkraftig förmåga att driva den hållbara omställningen i Norden och Baltikum, säger Anna Velander Gisslén. Att göra den här hållbara omställningen tillsammans med design är också något som Ebba Busch gav en tydlig signal om i sitt invigningstal.

Se alla filmer från konferensen

PPT-slide för konferensen. Texten "Nordic & Baltic Design Summit 2024" och logotyper (SVID, Röhsska, Svensk Form, Nordiska ministerrådet och Tillväxtverket) på ena halvan, och foto på personer som sitter eller står runt ett bord utomhus på den andra halvan.

Fler bilder från konferensen

Personer som står vid ett bord och tittar på utställningsmaterial. På bordet ligger olika matförpackningar.
"Känn på energin!" – Björn Hedin (längst till höger i bilden ) från KTH visar upp prototyper från projektet som utforskar hur människors kunskap och engagemang för energifrågor påverkas om de får "känna" på energin. Foto: Johan Wingborg.
Personer som står och pratar vid ett bord med glasflaskor med vatten och snören i.
Studenter vid HDK ställde under konferensen ut sina "conversation pieces". Här visar Andrea Radovic Spasic, upp arbetet "I dialog med vatten", där relationen till natur och vatten har utforskats. Foto: Johan Wingborg

Kontakt

Publicerad 12 december 2024

Uppdaterad 16 december 2024