Tusen timmar design. Så heter en utställning som SVID och Svenska Designsällskapet deltar i tillsammans med Designcamp UNGATIO.

Den 2 juli hade utställningen vernissage i Vadstena, och Svenska Designsällskapets ordförande Helena Karlberg var på plats för att berätta om både SVID och Svenska Designsällskapet.

Utställningen är arrangerad av den ideella föreningen UNGATIO, som varje sommar ordnar en designcamp för gymnasieungdomar från Östergötland. I år firar UNGATIO tioårs-jubileum med utställningen och en jubileumsbok med samma namn.

Utställningen kommer att turnera i Östergötland under hösten 2021. Sedan kommer den att finnas disponibel att hyra och visa för olika aktörer med designanknytning i Sverige.

Utvecklar med designprocessen

Tusen timmar design visar tio uppdrag där företag och kommuner har fått 100 konsulttimmar vardera till sitt förfogande, för att utveckla en produkt eller tjänst. Myra design från Stockholm har utfört uppdragen. Till exempel har Motala kommun arbetat med ett digitaliseringsprojekt för att skapa ett bättre företagsklimat. Vadstena Sparbank som är ett annat exempel, har utvecklat ett koncept för solcellsdrivna laddstationer för elcyklar.

– Med Tusen timmar design vill vi lyfta fram Designprocessen, som är den metodik vi jobbar med varje år tillsammans med ungdomarna. Designprocessen är en problemlösningsmetodik som utgår från användarens behov, säger Suzanne Möller, projektledare för UNGATIO.

I samband med invigningen av utställningen var det även avslutning för årets designcamp.

– Det är fantastiskt att se vilka fina produkter och lösningar ungdomarna har lyckats ta fram under så kort tid med hjälp av designprocessen, säger Helena Karlberg, ordförande för Svenska Designsällskapet.

Helena Karlberg, ordförande Svenska Designsällskapet, Suzanne Möller, projektledare och Stina Juhlin, Myra.
Helena Karlberg, ordförande Svenska Designsällskapet, Suzanne Möller, projektledare UNGATIO och Stina Juhlin, Myra.

Här kan du se utställningen

  • Vadstena 2-18 juli, Grå Magasinet, Järnvägsgatan 5
  • Söderköping 27 september-10 oktober, Stinsen, Margaretagatan 19
  • Motala 30 oktober-12 november, Motala Convention Center, Sjögatan 5
  • Finspång 15-28 november, Galleriet på Kulturhuset, Bergslagsvägen 29
  • Linköping 11-23 januari 2022, Skylten, Södra Oskarsgatan 3

Vill du veta mer om utställningen?