I centrum för det tredje seminariet i serien Hundra år av design och demokrati står det politiska, såväl hos design i sig, som hur design finns i politiken. Vilka kopplingar finns det där?

Design har länge, kanske alltid varit politiskt. Från Bauhaus över Papanek och Kooperativ Design till idag. Samtidigt fick Sverige sin första politik för design först på 1990-talet, och sin andra häromåret. När design blir en integrerad del av offentlig sektors omställning, och lyfts fram som en praktik för omställning mot hållbarhet, vad kan vi då ta med oss från tidigare lärdomar av design som medel för demokratisering?

Moderator är Dan Hill från Vinnova och panelen består av Emma Blomkamp, Pelle Ehn, Vanessa Rodrigues och Tristan Schultz.

När?

Onsdagen den 29 september, kl. 9.00 – 11.30

Var?

Seminariet hålls digitalt via Zoom.

Anmälan och kostnad

Ingen anmälan krävs. Seminariet är kostnadsfritt.

Arrangörer

Seminariet arrangeras av Linköpings universitet i samarbete med SVID, Svenska Designsällskapet och Svensk Form.

Foto från Kungliga biblioteket på Rösträtts-spelet (utgivet av LKPR 1910).

Mer om seminarieserien

Seminariet ingår i seminarieserien ”Hundra år av design och demokrati”.

I år är det 100 år sedan den allmän och lika rösträtt blev verklighet i Sverige. I en tvärvetenskaplig seminarieserie som sträcker sig över hela året kommer forskare från fler nordiska designuniversitet diskutera hur design har påverkat den demokratiska processen och vice versa.

Har du frågor om seminariet? Kontakta Stefan Holmlid, professor, Institutionen för datavetenskap (IDA), Interaktiva och kognitiva system (HCS), Linköpings universitet, e-post stefan.holmlid@liu.se.