När återvinning av hennes arbetskläder var ”omöjligt” bestämde sig Åsa Strandberg för att försöka ta fram en egen lösning. För tre år sedan startade hon företaget Respin som är i en spännande utvecklingsfas. Response-projektet gav viktigt stöd när en ny affärsplan skulle formuleras.

– Det har varit värdefullt att bolla idéer och få coachning, säger Åsa Strandberg.

Det är nog ingen överdrift att kalla Åsa Strandberg för serieentreprenör i textilbranschen. Efter 17 år på H&M startade hon företaget Saiboo som tillverkar arbetskläder. Det var 2010 och en central del av affärsidén var att ta tillbaka kläderna när de var uttjänta och göra nya textilier av dem.

– Eftersom jag jobbar business-to-business med ett fåtal kunder kan jag ha bättre koll på materialflödet, säger Åsa.

Det gäller att inte vara rädd för att börja gräva utifrån det man upptäcker.

Åsa Strandberg

Det skulle snart visa sig svårt ändå. Många aktörer i textilbranschen pratade om återvinning i början av 2010-talet, men när Åsa Strandberg sökte efter någon som kunde ta sig an materialet från Saiboo, insåg hon att det var mer snack än verkstad.

– Det fanns flera initiativ till återvinning på kemisk väg, olika varianter av viskos- och lyocellprocesser där fibrerna bryts ner med hjälp av kemikalier. Men ingen hade en färdig lösning på industriell nivå. Mekanisk återvinning har funnits länge men ger inte tillräckligt bra resultat för att spinna nya trådar, säger Åsa.

Inomhus, kvinna som sitter vid ett bord med en laptop och tyger framför.

Själv är bäste dräng

När man pratar med Åsa Strandberg står det snart klart att hon är typen som inte nöjer sig med svaret ”det går inte”.

– Det gäller att inte vara rädd för att börja gräva utifrån det man upptäcker. För mig blev det en frustration som blev en drivkraft att försöka utveckla fler tekniker så att textilåtervinning blir lika självklart som att återvinna papper, aluminium och glas, säger hon.

Åsa Strandberg sökte och fick flera utvecklingsstöd, bland annat ett Vinnova-projekt som ledde till samarbete med Linköpings universitet och forskaren Kerstin Johannesson. 2020 startade Åsa företaget Respin med målet att erbjuda en teknik för återvinning av textilier på mekanisk väg.

Affärsplan A och O

Under delar av sin företagsresa har Åsa Strandberg till och från haft kontakt med representanter på SVID, deltagit i nätverksträffar och bollat idéer. Det var den vägen hon hörde om Response-projektet och under vintern 2023 deltog hon i en workshop kring lönsamhet och cirkulära affärsmodeller. Något som i Respins fall blir speciellt, menar Åsa, eftersom hela företagets affärsidé kretsar kring just cirkularitet.

– Frågorna som ställs i Cirkular Business Model Canvas är liksom Respin i ett nötskal. Det är en bra metod och jag var mitt i processen att skriva en affärsplan för bolaget, säger Åsa Strandberg.

Inomhus. Laptop och två böcker på ett bord. En kvinna skriver på laptoppen.

Att affärsplanen är bra betyder så klart mycket i en startup-fas, bland annat för att få in investerare. Workshoppen med Response-projektets experter var en chans att inhämta kunskap och utbyta tankar och idéer med initierade coacher.

– Vi var flera företag som deltog under två dagar. Gott om tid att reflektera och flera erfarna företagscoacher som var med och gav stöd. Det var väldigt värdefullt, säger Åsa Strandberg.

Hemlig med detaljer

Affärsplanen är ”klar”, i den mån ett levande dokument kan kallas för det. Ännu återstår ett antal steg innan företaget är flygfärdigt så Åsa är återhållsam med vad hon berättar.

– Jag har hört så många som ska ”lansera nästa kvartal” eller ”nästa år”. Jag jobbar tvärtom: jag vill inte berätta förrän allt är på plats. Min vision är att släppa en lösning som fungerar, säger Åsa Strandberg.

Mekanisk återvinning – så funkar det

Mekanisk återvinning av textilier innebär att fibrerna först separeras, därefter kardas och till sist spinns på nytt. Företeelsen är på inget sätt ny, till exempel har textiltillverkare i norra Italien under århundraden utvecklat metoder för att återvinna ull. Eftersom textilfibrerna blir kortare i hanteringen är det vanligt att de blandas med antingen ny ull eller syntetfibrer för att skapa ett garn med önskad hållfasthet och kvalitet.

Ullen har sina specifika egenskaper som lett fram till särskilt anpassade återvinningsmetoder. Respin strävar efter att ta fram processer som kan användas för att återvinna andra textila råmaterial, för att på så sätt minska textilavfallet och främja cirkulär ekonomi i branschen.