Den 10 december 2014 tilldelades Isabel Andersson, student vid Designhögskolan Umeå universitet, Michel Treschow-stipendiet på 100 000 kr. Isabel tilldelades stipendiet tack vare sin förmåga att kombinera djup empati med ett analytiskt förhållningssätt i sina designarbeten.

I sitt examensarbete från kandidatprogrammet i Industridesign på Designhögskolan vid Umeå Universitet tog Isabel Andersson fram en prototyp på en produkt och en tjänst som tillgodoser för tidigt födda barns emotionella behov i en kuvös. I projektet fokuserade Isabel på barnens och föräldrarnas emotionella behov och utvecklingen har skett i samarbete med föräldrar och sjuksköterskor.

Resultatet blev en tjänst, ”Presence”, som återger mammans hjärtljud och doft inne i kuvösen via en madrass och högtalare samt en doftduk placerad i kuvösen. En liten figur i silikon, formad som en superhjälte, stimulerar dessutom barnets motorik då öronen är formade på ett sätt som liknar navelsträngen som fostret greppar i livmodern. ”Presence” kompletteras också med en app som förser föräldrarna med information om barnets utveckling.

– Jag är otroligt glad över att ha tilldelats Michael Treschow-stipendiet. Min förhoppning är att uppmärksamheten kring detta leder till att rikta fokus på för tidigt födda barns utveckling och till att produkterna och tjänsterna i projektet får möjlighet att produceras, sade Isabel Andersson vid stipendieutdelningen.

Det var andra året i rad en student från Designhögskolan Umeå universitet tilldelats stipendiet.

Juryns motivering

”Isabel visar förmågan att kombinera djup empati med ett analytiskt förhållningssätt i sina designarbeten. Hennes projekt utstrålar djärvhet och lust inför stora utmaningar och en enorm vilja att göra skillnad inom så skilda områden som skogsindustrin och vårdsektorn. För neonatalvården lyfter Isabel skickligt fram mänskliga behov som kan vara svårt att se och visar ett brett angreppsätt genom designlösningar som medvetet stimulerar alla sinnen hos barn och förälder. Koncepten möjliggör den så viktiga upplevelsen av fysisk närhet, trygghet och stark relation under hela den tid som barnet vårdas i kuvös. Vi ser med spänning fram emot Isabels vidare studier och framtida insatser inom både produktdesign och tjänstedesign.”

Om Isabel Andersson, Michael Treschow-stipendiat 2014


Ålder: 28 år
Utbildning: Läste Mastersprogrammet i Interaction Design på Designhögskolan Umeå universitet när hon mottog stipendiet..
Tidigare utbildning: Designhögskolan Umeå universitet: Kandidatprogrammet i industridesign, Fidu Industridesign: Förberedande industridesign, Leksands Folkhögskola: Metallformgivning samt Biskopsarnö Folkhögskola: Ekologi och global solidaritet