Maja Hedlund, student vid Designhögskolan i Umeå har tilldelats Michael Treschow-stipendiet 2013. Stipendiet, som syftar till att uppmuntra studenter att utveckla sin designkompetens. Stipendiet firade 10-årsjubileum och utdelningen av stipendiet skedde i samband med frukostseminariet Design, business och hälsa den 4/12 på Handelshögskolan i Stockholm.

Maja Hedlund har en kandidatexamen i Industridesign och har precis påbörjat sin masterutbildning inom Advanced product design på Designhögskolan i Umeå. Under sin utbildning har Maja deltagit i många arbeten med vård och välmående som fokus. Hon har bland annat samarbetat med Västerbottens läns landsting i projektet HOPP som syftar till att förbättra vården till patienter med bland annat svår hjärtsvikt.

Majas målsättning är att i framtiden jobba mot en vård som ska kunna ge patienten frihet och möjlighet att kunna vårdas i hemmet utan att patienten ska känna sig begränsad i sin sjukdom.

Maja Hedlund från Designhögskolan i Umeå, du har mottagit ett stipendium på 100.000 kronor, hur känns det?

– Det är otroligt kul att bli uppmärksammad inom ett område som jag brinner så otroligt mycket för. När jag blev uppringd hörde jag först inte att det var Michael så han fick presentera sig två gånger. Sedan minns jag inte så mycket mer än att jag undrade om det var sant och så hörde jag resten av juryn fnissa lite i bakgrunden. Jag trodde först att jag blev uppringd för att jag inte gått vidare.

Vad betyder det här stipendiet för dig för framtiden?

– Stipendiet kommer att ge mig möjlighet att fortsätta att titta på vårdsituationen idag, förhoppningsvis kunna förbättra och ge alternativa lösningar för framtiden. Målsättningen är att jobba mot en vård som ska kunna ge patienten frihet och möjligheter att kunna vårdas i hemmet utan att patienten ska känna sig begränsad i sin sjukdom.

Har du något råd att ge till kommande studenter som söker stipendiet?

– Ja det är ganska svårt men lägg mycket fokus och var noggrann med din presentation. Sedan handar det om att verkligen tro på sig själv.