Explosiv, sprakande och nyskapande var några av juryns ord då Michael Treschow-stipendiet 2009 delades ut till Emma Lundgren, student på Royal College of Art i London, i samband med 20-årsjubileet av Designhögskolan i Umeå.

Juryns motivering

”Emma Lundgren påminner oss på ett explosivt och visuellt sprakande sätt hur stor betydelse färg, material och textur har för design. Med en fantastisk detaljrikedom använder sig Emma av historiska referenser utan att för den sakens skull bli retrospektiv. Emma väver samman intrikata mönster av dåtid och nutid till en autentisk och nyskapande helhet. Vi ser stor potential i Emmas arbete och vi ser fram emot att se henne utvecklas till en framgångsrik designer.”

På bilden: Emma Lundgren får stipendiet av Michael Treschow. Fotograf: Mikael Lundgren, Bild i Norr.

Vill utforska textildesign i nya riktningar

Emma Lundgren är född 1982 och har studerat grafisk design vid Beckmans Designhögskola i Stockholm och textildesign vid Central Saint Martins i London. Nu läser hon en magisterutbildning på Royal College of Art i London och vill undersöka kopplingen mellan dekoration och funktion.

– Jag vill utforska textildesign i nya riktningar, där funktion och dekoration slås samman. Med tidigare bakgrund i socialvetenskap, grafisk form, textildesign, haute couture och mobilindustrin vill jag fortsätta utveckla och kombinera textila material i oväntade lösningar på produkter. Produkter som är dekorativa och berör människans sinne för utsmyckning men också har en positiv lösning och fyller ett behov, sa Emma Lundgren när hon fick stipendiet.

Gav Emma uppmärksamhet i nya designområden

I maj 2010, ett halvår efter att hon fick stipendiet, intervjuade vi Emma om vad stipendiet har betytt för henne.

Du har mottagit Michael Treschows stipendium om 50 000 kr. Vad innebär stipendiet, förutom pengarna?

– STOR GLÄDJE! Att få mottaga ett sådant här pris från Michael Treschow är en belöning för alla sena nätter och den stora passion man har för sitt yrke. Samt att få ett pris och bli uppmärksammad i Sverige känns extra stort.

Vad har stipendiet betytt för dig personligen, för din karriär och utveckling, för framtiden?

– Michael Treschow-stipendiet gav mig uppmärksamhet i nya designområden som annars kanske inte skulle upmärksammat min typ av design. Att bli uppmärksammad och utvald av framstående personer i designbranschen och med att få den supporten av Michael Treschow känns oerhört hedrande. Vilket också ger en extra gnista och möjlighet att fortsätta kämpa mot mina utstakade mål som just nu är min MA at Royal College of Art i London. Samt att stipendiet är en merit när man söker sig vidare inom utbildningar eller arbete.

Studenterna uppmuntras att redan i början av utbildningen samla ihop arbeten i sin portfolio för att söka stipendiet. Har du något råd till studenterna som söker stipendiet?

– Visa din personlighet i din design och portfölj.

Har du något annat du vill berätta kring stipendiet eller din tid efter stipendieutdelningen?

– Glädje!