Joakim Oscarsson tilldelades Michael Treschows stipendium 2007 om 50 000 kronor vid en ceremoni på Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs universitet.

Joakim Oscarsson är född 1977 och bor i Stockholm. Han tog sin kandidatexamen i industridesign vid Konstfack våren 2007 och går nu på masterutbildningen på samma skola. Han har tidigare vunnit designpriser som bland annat Bus 2010 Design Award (2006), andra plats i Siemens Design Challenge (2005), andra plats i Markslöjds Light Prize (2005).

Vi har intervjuat Joakim om vad stipendiet har betytt för honom.

Hej Joakim! Du har mottagit Michael Treschows stipendium om 50000 kr. Vad innebär stipendiet, förutom pengarna?

– Det är alltid roligt att bli uppmärksammad för något man lägger ner sitt liv och själ i, men också mycket viktigt och betydelsefullt eftersom det bidrar till viljan att utvecklas vidare!

Vad har stipendiet betytt för dig personligen, för din karriär och utveckling, för framtiden?

– Stipendiet innebär en generös budget som tillåter fritt experimenterande och egna projekt. För mig har det inneburit möjligheter att under min masterutbildning utforska nya fält och utvecklas även bortom min egen disciplin. Det har varit väldigt inspirerande samtidigt som det hjälpt mig att bygga upp en kompetens för att kunna hantera mer komplexa uppdrag.

Studenterna uppmuntras att redan i början av utbildningen samla ihop arbeten i sin portfolio för att söka stipendiet. Har du något råd till studenterna som söker stipendiet?

– Var inte rädd för att tänja på gränser och se till att det du investerar din tid i känns meningsfullt och utvecklande. Var noga med att alltid dokumentera och reflektera över dina arbeten och låt portfolion växa med tiden och med dig själv. Tänk på att dina arbeten är viktiga referenser när du argumenterar för vad du står för och hur du förhåller dig till din roll som designer.

Juryns motivering

– Joakim Oscarsson uppvisar en stark portfölj och ett stort intresse för att försöka hitta nya lösningar och uttryck i sin formgivning. Han visar ett känslomässigt och berättande engagemang i sin design, som han lyckas översätta till bra idéer och form. Joakim visar också en god förmåga att utnyttja kunskaper från studier inom andra områden, som t ex retorik, i sitt designarbete. Det finns en bredd och ett nytänkande i hans arbeten som kan bidra till att vidareutveckla designyrket. Joakim har en stor potential att utvecklas till en framgångsrik och nydanande designer.

Vill ta industridesign till en ny dimension

Joakims motivering i stipendieansökan

– Med avstamp i mina tidigare studier i retorik, kommunikationsvetenskap och interaktionsdesign vill jag ta industridesign till en ny dimension genom att skapa produktupplevelser långt bortom objektet i sig själv. Jag lever för att skapa unika, poetiska och kommunikativa upplevelser som berör människor på djupet där produkten inte bara är ett objekt utan en del av något mycket större.