Ett tiotal företagare i Åtvidabergs kommun får nu lära sig mer om hur de med design kan förbättra sina företag i utbildningen Tre steg till smart tillväxt. Utbildningen är ett samarbete mellan SVID, Almi Företagspartner i Linköping och Linköpings universitet.

– Vi på Almi går in i det här samarbetet för att lära oss nya metoder och fylla på vår verktygslåda för att ännu bättre kunna stötta och utveckla företagen i Östergötland, säger Åsa Ekman, rådgivare på Almi Företagspartner i Linköping.

I det första steget av Tre steg till tillväxt har designstudenter från Linköpings universitet analyserat och gått igenom företagen. I steg två utbildar SVID företagen i design under tre workshoppar, med hemläxor och coachning mellan tillfällena. Företagen får lära sig de olika stegen i designprocessen och testa metoder och modeller på fiktiva uppdrag, men även på riktiga utmaningar från sin egen verksamhet.

Lärde sig att design är helheten i hur man får ett företag framgångsrikt
De företag som nu går Tre steg till smart tillväxt är främst inom industri, men även hotell-, gym- och ekonomikonsultverksamheter finns representerade. Claes Drougge, vd på ACC Group i Åtvidaberg, är en av de som går utbildningen. Han tycker att den första design-workshoppen har varit intressant med givande diskussioner.

– En lärdom för mig är att design inte är hur en pryl är utformad och ser ut, det är helheten i hur man får ett företag framgångsrikt, säger Claes Drougge, vd på ACC Group.

SVID vill utbilda fler organisationer
I det tredje och avslutande steget som Almi håller i kommer företagen att implementera lärdomar, processer och nya erbjudanden i verksamheten.

– Vi på SVID ser fram emot att utbilda fler Almi-kontor och andra företagscoachande organisationer i design runt om i Sverige, säger Kristina Frisk, vd på SVID.