Stipendium
2012 – Pontus Johansson
Michael Treschow-stipendiet 2012 tilldelades Pontus Johansson, student vid Child Culture Design på HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs universitet.
Under våren 2013 intervjuade vi Pontus om vad som hänt efter att han tog emot stipendiet.
Du har mottagit Michael Treschows stipendium om 50 000 kr. Vad innebär stipendiet, förutom pengarna?
– Framförallt så blev jag glad över den motivering jag fick av juryn till varför jag blivit utvald. Den satte fingret på vem jag vill vara som designer, och om andra uppfattar mitt arbete på det sättet då vet jag att jag är på rätt väg. Det var en bra bekräftelse för mig och det stärker min vilja att fortsätta utvecklas.
Vad har stipendiet betytt för dig personligen, för din karriär och utveckling, för framtiden?
– Stipendiet har gett mig chansen att prova saker som jag annars hade avstått ifrån på grund av min ekonomiska situation som student. Det är dyrt att studera design men genom stipendiet har jag verkligen kunnat utnyttja mitt senaste år i skolan på ett bra sätt och inte låtit pengarna begränsa det jag velat åstadkomma. I framtiden kommer det alldeles säkert vara en bra merit när jag ska söka jobb eller uppdrag.
Studenterna uppmuntras att redan i början av utbildningen samla ihop arbeten i sin portfolio för att söka stipendiet. Har du något råd till studenterna som söker stipendiet?
– I en portfolio är det viktigast att lyfta fram det som gör att man står ut från andra. Sen ska man vara selektiv, vissa projekt passar inte i en portfolio utan behöver ett annat medie för att presenteras och komma till sin rätt.
– En sak som kan fälla det bästa av arbeten är dålig dokumentation. Lägg mycket energi på fotografering och dokumentering, och försöka hitta en grafisk linje som löper genom genom hela portfolion.
Har du något annat du vill berätta kring stipendiet eller din tid efter stipendieutdelningen?
– Det kändes speciellt att få ta emot stipendiet i Stadshuset. Det var också roligt att genom stipendiet få lyfta fram barnkulturdesign, som är en ganska ny disciplin inom designvärlden.
En stol – rätt upp och ner”
Pontus avslutade i våren 2012 sin kandidatexamen i industridesign och fortsatte sedan sin masterutbildningen vid Child Culture Design på HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk, Göteborgs universitet.
Pontus roll som designer har påverkats mycket av hans yrkesbakgrund där han arbetat många år som lärare, kolloledare och volontär på olika projekt för barn. Det han framförallt vill med sitt arbete är att uppmana till lek och ge leken sitt rätta värde. Pontus tilldelas stipendiet bland annat för sitt arbete med projektet ”En stol – rätt upp och ner” där han tagit fram en överraskning förklädd till en stol, riktad till barn.
“En stol – rätt upp och ner” består av två stolar som under sitsarna gömmer hemliga världar. Under den ena stolen hittar man en gnistrande fjällvärld och under den andra en magisk gammelskog. Figurerna är, precis som stolarna, av trä och har magneter som gör att de fäster och går att flytta. Möblerna möjliggör en hemlig och privat plats där barn kan få eget utrymme samtidigt som de kan vara nära de vuxna. En plats där berättelser kan ta form och barnets fantasi utvecklas.
Juryns motivering:
”Johanssons arbete visar på ett långsiktigt engagemang genom att sätta sig in i barns sätt att tänka och uppleva sin egen omgivning. Han visar på en kittlande experimentlust och passion för att design kan förändra situationen för barn såväl i en svensk miljö som i en sydamerikansk slum. Han arbetar brett med olika metoder där han ofta involverar barnen i utvecklingen. Pontus visar på att glädjen hos barn kan få dem att tro på sig själva och även inspirera andra. Juryn är övertygad om att hans passion för kombinationen av socialt engagemang och design kommer att kunna leda honom vidare till spännande projekt för utveckling av både samhälle och näringsliv.”