Vill du stärka din förmåga att utveckla lösningar och affärer med kunden i centrum? Är du sysselsatt som företagsrådgivare eller företagsutvecklare? Då har du hamnat rätt!

Företag som använder design dubblerar nästan intäkter och avkastning jämfört med andra företag. I den här kursen får du lära dig grunderna i designprocessen och hur den kan användas för företag i att identifiera strategiska utvecklingsområden baserat på kundernas behov.

Målgrupp – företagsfrämjare och affärsrådgivare

Den här kursen är öppen för dig som arbetar som företags- eller affärsrådgivare på till exempel Almi, en inkubator, science park eller annan organisation som arbetar med att främja företagande.

Vi ser helst att ni är minst två deltagande från varje organisation. Detta för att säkerställa att den nya kunskapen får förankring i er organisation.

Kursinnehåll

Kursen vägleder dig att komma igång med metodverktygen inom designprocessens första diamant – de första stegen i designprocessen där fokus ligger på att ta fram viktiga kundinsikter.

Du lär dig att samla in och analysera kundinsikter, och får befästa dina nya kunskaper genom olika företags-case. Kursen ger dig även möjligheten att stärka ditt nätverk genom att träffa och dela erfarenheter med personer som står inför liknande utmaningar.

Kursen avslutas med att du utvecklar en strategisk utmaningsfråga baserat på de case du har arbetat med. I samband med kursavslutet erbjuds du möjlighet att boka in 45 minuters individuell coachning.

Kursens lärmoduler innehåller:

  • Filmade teorisektioner, inklusive kortare övningar
  • Övning Cafabi – en uppgraderad kaffepaus
  • Case Havitz – ett fiktivt kundcase om framtidens biluthyrning
  • Metodmallar och verktyg

Omfattning

Varje lärmodul är uppdelad i kortare teorisektioner på cirka 2-4 minuter, vilket innebär att du kan skräddarsy ditt eget kursschema. Räkna dock med att du behöver avsätta ett minimum om fyra timmar totalt för att genomföra kursen som helhet.

Kursintyg

Du behöver slutföra 100% av kursen inom tre veckor för att få ut ett kursintyg. Efter tre veckor inaktiveras din tillgång till kursen. Om du får behov för ytterligare tid är det bra om du meddelar oss detta i samband med erfarenhetsutbytet, alternativt via mail till sol.vikstrom(at)svid.se, så förlängs din tillgång till kursen med max en vecka.

Vad kostar kursen?

Kursen finansieras av Tillväxtverket och är kostnadsfri för dig som deltar. Anmälan är bindande.

Kurstillfällen och anmälan

Under 2023 erbjuds kurstillfällen i tre veckors block som inleds på en tisdag och avslutas med ett erfarenhetsutbyte tisdagen två veckor senare. Efter erfarenhetsutbytet är kursen öppen för slutförande veckan ut.

För att anmäla dig behöver du skapa ett konto hos Learnifier.

  1. Skapa ett konto hos Learnifier genom att klicka på det kursdatum nedan som du önskar delta vid, och klicka på skapa konto
  2. Aktivera kontot via e-post
  3. Logga in på Learnifier
  4. Klicka på ”anmäl dig”

Kurstillfällen 2023

  • 6 september, 2023 (genomförd)
  • 26 september, 2023 (genomförd)
  • 17 oktober, 2023 (genomförd)
  • 7 november, 2023 (genomförd)
  • 28 november, 2023 (pågår)

Kurs 2024

2024 – börja när du vill (platser finns)

Under 2024 kan du påböra och genomföra kursen när du vill. Från att du har klickat ”starta kurs” har du tre veckor på dig att avsluta kursen. Inne i gränssnittet kommer du att kunna kommunicera med andra som går kursen samtidigt.

Varannan vecka (ojämna) erbjuder vi digitala träffar, som möjliggör erfarenhetsutbyte och coaching.

Tag kontakt med oss om du och dina kollegor önskar tillgång till ett eget kursutrymme, samt slutna coachingmöten. Ni behöver vara minst 4 deltagare för att vi ska kunna tillhandahålla ett eget kursutrymme.

I filmen nedan hjälper vi dig att komma igång med ett konto och anmäla dig, och visar hur du navigerar i gränssnittet på SVIDs lärplattform svid.learnifier.se.

Kom igång med SVIDs nya lärplattform!

Kursledare

Fredrik Forsman är chef för näringsliv och industri på SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign. Fredrik är en erfaren industridesigner som är van vid att coacha företag och verksamheter i hur de kan använda designmetodik för att utveckla sin verksamhet och affär. Fredrik har tidigare arbetat med allt från designstrategier till produktutveckling och hållbar arkitektur, både som anställd och i eget företag.

Vad säger tidigare deltagare om kursen?

Här kan du se kommentarer från personer som gått kursen Användarcentrerad affärsutveckling via lärplattformen Learnifier.

Jättebra verktyg, enkla och tydliga som fungerar!!

Deltagare på kursen Användarcentrerad affärsutveckling, september 2023

Stort tack, väldigt bra upplägg tycker jag. Nu har jag mycket förkunskaper, men detta borde verkligen vara till stor hjälp och kännas kul för de som inte känner till området!

Deltagare på kursen Användarcentrerad affärsutveckling, september 2023

Kunskaperna som förmedlas i den här kursen är relevanta i vilket sammanhang som helst, oavsett om det handlar om affärsutveckling, verksamhetsutveckling eller att fånga in och omhänderta brukarperspektivet inom t.ex hälso-sjukvård.

Deltagare på kursen Användarcentrerad affärsutveckling, september 2023

Tydligt upplägg. Ser fram emot fördjupning.

Deltagare på kursen Användarcentrerad affärsutveckling, september 2023

Hade varit bra att genomföra kursen som arbetslag, så att man hade haft större möjlighet att genomföra reflektionsövningarna med sina kollegor.

Deltagare på kursen Användarcentrerad affärsutveckling, september 2023

Kontakt

Vill du veta mer? Kontakta gärna mig.