Ett förnyelselabb med människan som utgångspunkt – för samhällsutveckling i samverkan.
Förnyelselabbet ska verka som en sektorsövergripande innovations- och samverkansplattform, för att med användarens perspektiv lösa komplexa frågor på nationell nivå.
Genom att utgå ifrån behov och upplevelser hos användargrupper och göra dem till medskapare, kan vi skapa innovativa lösningar som används och skapar värde för de som verkligen behöver dem.
En hållbar samhällsutveckling efterfrågar nya sätt att förstå problem och behov. Därför samlar vi aktörer och invånare i labb i Förnyelselabbet. Tillsammans tacklar vi samhällsutmaningar med hjälp av design.
När aktörer och invånare samlas i ett labb runt en utmaning skiftas ofta perspektiv. Aktörer får syn på andra aktörer och framför allt på hur deras tjänster påverkar invånarnas hela liv. I ett labb kan vi synliggöra behov och förstå hur och vad vi ska agera på.
Projekttid
Förnyelselabbet har samlat aktörer och invånare i design- och policylabb sedan vi fick uppdraget från Socialdepartementet och SKL 2016. Sedan dess har vi bland annat samarbetat med UNHCR Sverige, Skolverket och Vaggeryds Kommun.
Under åren 2018-2021, finansieras Förnyelselabbet huvudsakligen av Arvsfonden för att skapa labbmiljöer som förbättrar vardagen för nyanlända barn och unga.
Systemlabb – ett funktionshinderperspektiv i mottagningen av skyddsbehövande och nyanlända
Även människor på flykt har funktionsnedsättningar. Mottagnings- och integrationsprocess av personer som söker skydd eller asyl i Sverige är dock ofta format för en person som passar in i normen när det gäller fysisk eller kognitiv funktionalitet.
Sekretariatet för kompetensförsörjning och livslångt lärande
I detta projekt bistår SVID Sekretariatet för kompetensförsörjning och livslångt lärande med stöd i sin samverkan, i form av designmetodik, process och förhållningssätt.
Response – utbildning i cirkulär design för företag
I utbildningsprogrammet Response får du lära dig om hållbara metoder och affärsmodeller baserat på flera års utveckling och forskning inom cirkulär design.
Programmet är kostnadsfritt och uppdelat i tre delar. Del 1 är öppen för alla företag i Sverige, del 2 och 3 vänder sig till små och medelstora företag i Jämtlands län.
Förnyelselabbet ska verka som en sektorsövergripande innovations- och samverkansplattform, för att med användarens perspektiv lösa komplexa frågor på nationell nivå.
Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att fungera bra. Genom att använda webbplatsen accepterar du att den använder kakor. Läs mer om cookies