Isabel Andersson, Michael Treschow-stipendiat 2014

Isabel Andersson, stipendiat Michael Treschow-stipendiet 2014

Presence

Ur Isabel Anderssons examensarbete Presence för neonatalvården

Prescense

Ur Isabel Anderssons examensarbete Presence för neonatalvården

Presence

Ur Isabel Anderssons examensarbete Presence för neonatalvården

Previous Next

2014 - Isabel Andersson

Den 10 december 2014 tilldelades Isabel Andersson, student vid Designhögskolan Umeå universitet, Michel Treschow-stipendiet på 100 000 kr. Isabel tilldelades stipendiet tack vare sin förmåga att kombinera djup empati med ett analytiskt förhållningssätt i sina designarbeten.

I sitt examensarbete från kandidatprogrammet i Industridesign på Designhögskolan vid Umeå Universitet tog Isabel Andersson fram en prototyp på en produkt och en tjänst som tillgodoser för tidigt födda barns emotionella behov i en kuvös. I projektet fokuserade Isabel på barnens och föräldrarnas emotionella behov och utvecklingen har skett i samarbete med föräldrar och sjuksköterskor.

Resultatet blev en tjänst, "Presence", som återger mammans hjärtljud och doft inne i kuvösen via en madrass och högtalare samt en doftduk placerad i kuvösen. En liten figur i silikon, formad som en superhjälte, stimulerar dessutom barnets motorik då öronen är formade på ett sätt som liknar navelsträngen som fostret greppar i livmodern. "Presence" kompletteras också med en app som förser föräldrarna med information om barnets utveckling.

- Jag är otroligt glad över att ha tilldelats Michael Treschow-stipendiet. Min förhoppning är att uppmärksamheten kring detta leder till att rikta fokus på för tidigt födda barns utveckling och till att produkterna och tjänsterna i projektet får möjlighet att produceras, sade Isabel Andersson vid stipendieutdelningen.

Det var andra året i rad en student från Designhögskolan Umeå universitet tilldelats stipendiet.

Juryns motivering

"Isabel visar förmågan att kombinera djup empati med ett analytiskt förhållningssätt i sina designarbeten. Hennes projekt utstrålar djärvhet och lust inför stora utmaningar och en enorm vilja att göra skillnad inom så skilda områden som skogsindustrin och vårdsektorn. För neonatalvården lyfter Isabel skickligt fram mänskliga behov som kan vara svårt att se och visar ett brett angreppsätt genom designlösningar som medvetet stimulerar alla sinnen hos barn och förälder. Koncepten möjliggör den så viktiga upplevelsen av fysisk närhet, trygghet och stark relation under hela den tid som barnet vårdas i kuvös. Vi ser med spänning fram emot Isabels vidare studier och framtida insatser inom både produktdesign och tjänstedesign."

Om Isabel Andersson, Michael Treschow-stipendiat 2014

Ålder: 28 år
Utbildning: Läste Mastersprogrammet i Interaction Design på Designhögskolan Umeå universitet när hon mottog stipendiet..
Tidigare utbildning: Designhögskolan Umeå universitet: Kandidatprogrammet i industridesign, Fidu Industridesign: Förberedande industridesign, Leksands Folkhögskola: Metallformgivning samt Biskopsarnö Folkhögskola: Ekologi och global solidaritet

Om Michael Treschow-stipendiet

Michael Treschow-stipendiet instiftades 2003 och delas ut en gång om året i samarbete med SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign. Syftet med stipendiet är att uppmuntra studenter att fortsätta studierna och utveckla sin designkompetens. Summan på stipendiet är 100 000 kr och tilldelas en student som visat på djärvhet och lust och som dessutom inkluderat design av tjänster i sitt arbete. Stipendiet delas i år ut under konferensen Service Convention Sweden i Karlstad.

Läs mer om stipendiet på svid.se/mtstipendiet

SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign | Svensksundsvägen 13, 111 49 Stockholm | info@svid.se I 08-406 84 40

Dela

Anmäl dig nu till vårt nyhetsbrev

 

SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign | Svensksundsvägen 13, 111 49 Stockholm | info@svid.se I 08-406 84 40