Samarbete mellan SVID, Almi och Linköpings universitet

Tre steg till tillväxt är ett samarbete mellan SVID, Almi och Linköpings universitet. Från vänster; Peter Björling, rådgivare Almi, Kristina Frisk, vd SVID och Fredrik Forsman, projektledare SVID.

Skapa ett tillåtande klimat

Ett bra sätt att dra igång ett kreativt pass är att göra några enkla uppstartsövningar som lättar upp stämningen och genererar lite skratt.

Deltagarna sätter sig in i målgruppen perspektiv

I den första fasen av designprocessen är deltagarna ute och pratar med användarna för att skapa insikt, empati och engagemang för målgruppen.

Ringa in utmaningen

Deltagarna går igenom vad de behöver förstå innan de formulerar själva utmaningen.

Formulera en tydlig utmaning

Ulla Bohlin från Hälsofabriken och Kim Funk från Assalub jobbar med att ta fram en tydlig problemformulering.

Previous Next

SVID och Almi hjälper företag att bli konkurrenskraftiga med design

Ett tiotal företagare i Åtvidabergs kommun får nu lära sig mer om hur de med design kan förbättra sina företag i utbildningen Tre steg till smart tillväxt. Utbildningen är ett samarbete mellan SVID, Almi Företagspartner i Linköping och Linköpings universitet.

- Vi på Almi går in i det här samarbetet för att lära oss nya metoder och fylla på vår verktygslåda för att ännu bättre kunna stötta och utveckla företagen i Östergötland, säger Åsa Ekman, rådgivare på Almi Företagspartner i Linköping.

I det första steget av Tre steg till tillväxt har designstudenter från Linköpings universitet analyserat och gått igenom företagen. I steg två utbildar SVID företagen i design under tre workshoppar, med hemläxor och coachning mellan tillfällena. Företagen får lära sig de olika stegen i designprocessen och testa metoder och modeller på fiktiva uppdrag, men även på riktiga utmaningar från sin egen verksamhet.

Lärde sig att design är helheten i hur man får ett företag framgångsrikt

De företag som nu går Tre steg till smart tillväxt är främst inom industri, men även hotell-, gym- och ekonomikonsultverksamheter finns representerade. Claes Drougge, vd på ACC Group i Åtvidaberg, är en av de som går utbildningen. Han tycker att den första design-workshoppen har varit intressant med givande diskussioner.

- En lärdom för mig är att design inte är hur en pryl är utformad och ser ut, det är helheten i hur man får ett företag framgångsrikt, säger Claes Drougge, vd på ACC Group.

SVID vill utbilda fler organisationer

I det tredje och avslutande steget som Almi håller i kommer företagen att implementera lärdomar, processer och nya erbjudanden i verksamheten.

-  Vi på SVID ser fram emot att utbilda fler Almi-kontor och andra företagscoachande organisationer i design runt om i Sverige, säger Kristina Frisk, vd på SVID.

Dela sida

SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign | Svensksundsvägen 13, 111 49 Stockholm | info@svid.se I 08-406 84 40

Dela

Anmäl dig nu till vårt nyhetsbrev

 

SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign | Svensksundsvägen 13, 111 49 Stockholm | info@svid.se I 08-406 84 40