Peter Jungvid och Anders Lenning, Bellman & Symfon. Foto: Nicke Johansson.

Nu är det lättare att höra bra

Komplex teknik som är lätt att använda. Det trådlösa lyssningssystemet Domino är ett bra exempel på hur smart funktion och funktionell form kan hjälpa människor till en bättre vardag.

Tänk dig att du sitter på ett möte med flera av dina kollegor. Diskussionen är i full gång, alla pratar i munnen på varandra och någon höjer rösten för att höras. Det är en påfrestande situation för vem som helst. Men för en person med hörselnedsättning kan det vara nästintill omöjligt att höra vad som sägs i sorlet.

Det är i just sådana situationer som lyssningssystemet Domino kommer till sin rätt. Det avancerade systemet har en sändare och en mottagare som kommunicerar trådlöst med varandra.

– Det var viktigt för oss att ta fram en produkt som är enkel att hantera. Dessutom ville vi att Domino skulle bli en modern konsumentprodukt. Människor med hörselnedsättning vill inte alltid visa att de har en funktionsnedsättning, berättar Peter Jungvid som är vd på Bellman & Symfon, det företag som har utvecklat produkten.

Tack vare ett medvetet designarbete är Domino ett bra exempel på när god funktion möter genomtänkt form. Produkten vann Stora Designpriset 2011 och i motiveringen nämns bland annat smarta funktioner och självinstruerande gränssnitt.

– För att få en bra prestanda måste man använda komplex teknik. Men man måste också paketera den i ett enkelt gränssnitt – produkten måste vara intuitiv och lätt att förstå, konstaterar Anders Lenning som är teknikchef på Bellman & Symfon.

För att hitta den rätta balansen mellan teknik och form var användarna en viktig pusselbit. De fick ge sin input redan under konceptstadiet och synpunkterna var till stor hjälp för att differentiera produkten på marknaden. Carl Hampf, delägare i Shift Design & Strategy, är projektets designleverantör. Han berättar:

– I Dominos fall kretsade mycket kring att göra en produkt som handlar om stolthet i bärandet. Den talar inte om att jag är en människa med nedsatt funktion, det är i stället en produkt som skapar ett habegär.

– Personligen tycker jag att design är ett viktigt konkurrensverktyg och jag vill påstå att det har gett väldigt god avkastning för oss, säger Peter Jungvid.

Text: Sara Wilk Foto: Nicke Johansson

Artikeln kommer från Design & Affärer 2012. Ladda ner och beställ Design & Affärer här.

Dela sida

Fakta: Domino

Det trådlösa lyssningssystemet Domino vann Stora Designpriset 2011.

Juryn konstaterar att det är utvecklat utifrån användarnas behov och att det bidrar till en enklare vardag för personer med nedsatt hörsel.

Bellman & Symfon och Shift Design & Strategy står för utveckling och design. Domino går att köpa på butiker som säljer hörselhjälpmedel.

Läs mer om priset på www.storadesignpriset.se

SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign | Svensksundsvägen 13, 111 49 Stockholm | info@svid.se I 08-406 84 40

Dela

Anmäl dig nu till vårt nyhetsbrev

 

SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign | Svensksundsvägen 13, 111 49 Stockholm | info@svid.se I 08-406 84 40