Better Shelter

Värdiga hus för flyktingar, som räddar liv och bidrar till hållbar återuppbyggnad av samhällen som drabbas. Det är idén bakom Better Shelter (före detta Refugee Housing).

2008: Behovet identifieras och idén föds

Redan i ett tidigt stadium etableras en första kontakt med IKEA Foundation. Tanken var att skapa ett hem snarare än ett tält.

2009: Projektet utvecklas

Man ser att projektet kan utvecklas till något större än bara ett skolprojekt. Tanken är att skapa ett hus som går att tillverka, frakta och montera på ett enkelt sätt och till ett rimligt pris.

2010: UNHCR, IKEA Foundation och SVID diskuterar förslag

UNHCR kontaktar IKEA Foundation för att diskutera alternativ för bostäder till flyktingar som kan paketeras och transporteras på ett enkelt sätt.

2011: SVID bildar Refugee Housing Unit AB

I november 2011 bildar SVID Refugee Housing Unit AB, RHU AB, för att skapa en hemvist åt projektet. Projektet tillförs nu de krafter och resurser som behövdes för att ta nästa steg i samarbetet med UNHCR och IKEA.

2012: Prototyper tas fram

Arbetet med att ta fram prototyper till husen påbörjas. Kravlistan var framtagen för att motsvara behoven ute i flyktinglägren. Hårda krav ställs på förmågan att kunna monteras snabbt och motstå tufft klimat.

2013: Prototyperna testas

Prototyperna är äntligen klara och börjar nu testat på plats i olika flyktingläger. Först ut är Dollo Ado, ett läger för somaliska flyktingar i Etiopien. Totalt testas husen i sex månader. Responsen från de boende är mycket god.

2014: Husen redo för massproduktion

I maj 2014 överlåter SVID RHU AB till The Housing for All Foundation som nyligen bildats. IKEA Foundation bidrar med en större summa pengar i projektet.

2015: De första husen levereras

Huset som nu är redo för massproduktion är nu 17,5 kvadratmeter och levereras i två paket som inkluderar allt sombehövs för montering. Det har en dörr, fyra fönster och två öppningar för ventilation. De första 10 000 husen kommer att levereras till UNHCR.

Previous Next

Better Shelter - värdiga hus till flyktingläger

Värdiga hus för flyktingar, som räddar liv och bidrar till hållbar återuppbyggnad av samhällen som drabbas, det är idén bakom Better Shelter (före detta Refugee Housing). Ett initiativ som startades 2008 och som SVID har varit med och stöttat under projektets gång. Efter år av utvecklande, prototyparbete och testande så kommer 10 000 hus att levereras till UNHCR för vidare distribution till flyktingläger.

(Nyhet 2015-03-24)

Det här är historien bakom Better Shelter, år för år, som visar hur designprocessen kan bidra till att förbättra livet för tiotusentals människor på flykt runt om i världen.

2008: Behovet identifieras och idén föds

Hur löser man situationen med boende i flyktingläger där tiotusentals personer bor i trånga läger, ofta under flera år, i tält som ofta inte har en livslängd som är längre än sex månader?

Den frågan ställde sig ett antal studenter under ledning av Johan Karlsson, nyutexaminerad industridesigner, i ett projekt på Formens Hus i Hällefors 2008. Detta mynnade ut tanken om att skapa något som är ett hus snarare än ett tält för att ge flyktingar ett värdigare boende under tiden i flyktingläger. 

Redan i ett tidigt stadie etableras en första kontakt med IKEA Foundation.

2009: Projektet utvecklas

De inblandade ser att projektet har förutsättningar att inte bara förbli ett skolprojekt utan att utvecklas till något större. Engagemanget är stort och Refugee Housing, ett monterbart hus med fyra väggar och tak i tåligt material samt öppningsbar dörr börjar ta form. Tanken är att skapa ett hus som går att tillverka, frakta och montera på ett enkelt sätt och till ett rimligt pris.

2010: UNHCR och IKEA Foundation diskuterar förslag

UNHCR kontaktar IKEA Foundation för att diskutera alternativ för bostäder till flyktingar som kan paketeras och transporteras på ett enkelt sätt. UNHCR, IKEA Foundation, SVID, Johan Karlsson och Dennis Kanter träffas i Geneve.

På plats presenteras ett förslag som var helt annorlunda från tidigare tält – ett hus med stabila väggar och tak och betydligt längre livslängd än tält. Både Ikea Foundation och UNHCR såg positivt på förslaget och gick med att bidra med värdefull kunskap i form av designexpertis, produktionsvillkor och finansiering, under vissa förutsättningar: Huset fick inte kosta mer än en viss summa och väga mer än ett visst antal kilon.

2011: SVID bildar Refugee Housing Unit AB

I november 2011 bildar SVID Refugee Housing Unit AB, RHU AB, för att skapa en ny hemvist åt projektet. Projektet tillförs nu de krafter och resurser som behövdes för att ta nästa steg i samarbetet med UNHCR och IKEA.

2012: Prototyper tas fram

Nu påbörjas arbetet med att ta fram prototyper på husen. Kravlistan på husen var framtagen för att motsvara behoven ute i flyktinglägren och hårda krav ställs på förmågan att bland annat motstå tufft klimat och enkel montering av husen.

Husen skulle:

  • Ha ståhöjd inomhus och en låsbar dörr för att öka säkerheten
  • Ta max fyra timmar att montera utan verktyg
  • Motstå hårt klimat som: extrem kyla, extrem hetta, sandstormar, regn och kraftig vind
  • Ha god isolering och samtidigt god ventilation
  • Vara utrustat med minimalt med elektricitet: en solpanel som driver en mindre taklampa och möjliggör laddning av mobiltelefon
  • Ha en livstid på åtminstone tre år
  • Bestå av delar som kan användas även efter att huset är nedmonterat

2013: Prototyperna testas

Prototyperna är äntligen klara och börjar nu testas på plats i olika flyktingläger. Först ut är Dollo Ado, ett läger för somaliska flyktingar i Etiopien. Totalt testas husen i sex månader. Responsen från de boende är mycket god och flyktingarnas behov bidrog till fortsatt utveckling av husen.

2014: Husen redo för massproduktion

I maj 2014 överlåter SVID RHU AB till The Housing for All Foundation, som nyligen bildats av IKEA Foundation. Husen heter nu Better Shelter. IKEA Foundation bidrar med en större summa pengar i projektet. Huset som nu är redo för massproduktion är nu 17,5 kvadratmeter och levereras i två paket som inkluderar allt som behövs för montering. Det har en dörr, fyra fönster och två öppningar för ventilation.

2015: De första husen levereras

Massproduktion kommer att påbörjas i ett antal fabriker i norra Europa under 2015. Totalt planerar Better Shelter att producera och sälja en årlig volym på 30 000 enheter. De första 10 000 husen kommer att levereras till UNHCR under 2015.

Visionen är fortfarande densamma som när idén till Refugee Housing ursprungligen föddes - att tillhanda hålla ett hem på bortaplan för de många människor som påverkas av konflikter och naturkatastrofer.

Mer om Better Shelter

Läs mer om Better Shelter på deras webbplats

Dela sida

SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign | Svensksundsvägen 13, 111 49 Stockholm | info@svid.se I 08-406 84 40

Dela

Anmäl dig nu till vårt nyhetsbrev

 

SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign | Svensksundsvägen 13, 111 49 Stockholm | info@svid.se I 08-406 84 40