Erika Lagerbielke, designer, professor på Linnéuniversitetet och styrelseordförande i Intressentföreningen för SVID, öppnade seminariet och välkomnade de många gäster som hade "gått under jorden" för att delta i seminariet.
Värdet av medskapande och kundens delaktighet i utvecklingen
Alex Liebert, Atlas Copcos designchef, beskrev att de värdefulla sidoeffekterna av design baseras på aktuell designforskning inom EU och €Design, ett projekt där SVID medverkade genom Robin Edman, vd på SVID. Alex introducerade sedan både Atlas Copco och Atlas Copcos Industrial Design Competence Center och utvecklade med tydliga exempel värdet av kundens delaktighet i utvecklingsprocesser.
Han avslutade med att påpeka att alla användare (premiär, sekundär och tertiär) och intressenter måste lyckas för att ett projekt verkligen ska bli framgångsrikt.
Läs om Atlas Copco på deras webbplats
Värdet av användarcentrerad design
Thomas Degn, lektor och programansvarig för Avancerad produktdesign på Designhögskolan, Umeå universitet, berättade om samarbetet mellan utbildningen och industrin och visade effekterna av användarcentrerad design som genomsyrar hela hans program.
Thomas tydliggjorde hur fokus på användaren kan skapa en emotionell hållning som tjänar som en stark motivation för studenten.
Läs om programmet Avancerad produktdesign
Värdet av iterativ problemlösning för innovation
Anton Hoffman, industridesigner, presenterade sitt masterarbete från Avancerad produktdesign på Designhögskolan i Umeå, "The Surgeon´s Third Hand". Examensarbetet var ett samarbete med Atlas Copco för varumärket BeaconMedaes och genomfördes framgångsrikt från den initiala problemdefinitionen till den slutliga lösningen.
Anton beskrev engagerat alla turerna mellan idé, användartest, evaluering och modifiering.
Läs om masteruppsatsen
Värdet av ett visionärt synsätt
Mia Olsson, Manager Visualization Technique Group, Atlas Copco, tydliggjorde hur en bild säger mer än tusen ord. Mia visade flera intressanta exempel på hur design kan tillföra värde i projekt genom att visualisera komplexa sammanhang och bidra med ett visionärt synsätt. Hon beskrev hur till synes enkla aktiviteter kraftig kan höja effektiviteten och innovationsgraden i ett företag.
Summering och mingel
Seminariet avslutades med att Erika Lagerbielke summerade föredragen och pekade ut värdefulla insikter: genom att involvera fler aktörer och fokusera djupare på slutanvändaren, fortsätta problemlösningskretsloppet några fler gånger och beskriva möjligheter ännu tydligare, kan vi alla bli bättre som designers och nå större framgång i våra projekt.
Efter seminariet fick alla deltagare möjlighet att mingla och nätverka.