• Designsafari i Sydafrika

  Den 17-21 november 2015 anordnade Intressentföreningen tillsammans med Teknikföretagen en resa till Kapstaden, World Design Capital 2014, och Johannesburg.

  Erika Elk, Managing Director på Cape Craft and Design Institute berättar om verksamheten

  På 75 Harrington Street hyr unga designer kontorsutrymme

  Under ett besök i Soweto besökte vi "Mandela House", ett museum där vi fick ta del av Nelson Mandelas historia

  Ett av många intressanta besök: Peter Malebye, General Manager, Strategy & Marketing Support, MTN berättar om mobila banktjänster

  Vi hann också med ett besök i vackra Stellenbosch

  Previous Next

  17-21/11 2014: Designsafari i Sydafrika

  Den 17-21 november anordnade Intressentföreningen tillsammans med Teknikföretagen en resa till World Design Capital 2014, Kapstaden, som också följdes av ett par dagar i Johannesburg.

  I Sydafrika fick vi höra om olika projekt som anordnats under World Design Capital 2014 men vi fick också en inblick i ICT-, gruv- och transportindustrin, några av de viktigaste industrierna i Sydafrika.

  Sydafrika – kontrasternas land

  Sydafrika är ett kontrasternas land. Obeskrivligt vacker natur och rika naturtillgångar kombineras med stora sociala skillnader. Sydafrika är ett av de länder som har högst Gini-koefficient, ett mått som visar på inkomstskillnaderna, i världen, och Kapstaden, Durban och Johannesburg återkommer är efter år på listor över världens mest våldsamma städer. Men Sydafrika är också en ung demokrati och ett land där design kan göra skillnad. Det är också det Kapstaden tog fasta på när man ansökte om att bli World Design Capital 2014.

  Kapstaden, World Design Capital 2014

  I Kapstaden träffade vi organisatörerna av World Design Capital 2014 som berättade om initiativet och de olika projekten som startats i staden under 2014, bland annat ett tjänstedesignprojekt på Ikhwezikliniken, där tjänstedesigner tog sig an en hårt ansatt klinik. Vi träffade också ett par arkitekter, bland annat Khalied Jacobs, som berättade om turerna kring placeringen och byggandet av fotbollsstadion i Kapstaden inför Fotbolls-VM 2010. Men också om hur en park som byggts i anslutning till VM-stadion planerats med hjälp invånarna och där invånarna varit involverade i att ta fram underlag till hur parken skulle utformas.

  Vi besökte Cape Craft and Design Institute och fick höra om deras arbete med att föra ut designkunskap i samhället och arbetet med att bistå sina drygt 5 000 medlemmar i att bygga verksamheter.

  Vi fick också förmånen att träffa svenska ambassadören i Sydafrika, Anders Hagelberg, som berättade om det politiska läget i landet och många av de utmaningar som landet har som delvis beror på att landet fortfarande präglas av sin historia.

  Johannesburg – Sydafrikas handels- och finanscenter

  Kapstaden må ligga inbäddad i en fantastisk omgivning bestående av berg och hav, men Johannesburg är Sydafrikas handels- och finanscenter. Det är här storföretagens huvudkontor ligger.

  I Johannesburg besökte vi Ericsson som gav oss en inblick i den sydafrikanska ICT-industrin.

  På Atlas Copco fick vi höra om den unika geologin i Sydafrika och gruvorna där det utvinns platina och guld. En ståhöjd på mellan 80 cm och 2 m ställer sina krav på maskiner och övrig utrustning! Besöket på Atlas Copco följdes av ett besök hos WITS, Centre for Mechanised Mining, där vi fick höra mer om automatiseringen av gruvorna som just nu pågår. En automatisering av gruvorna innebär sannolikt ökad effektivitet, högre grav på kvalificerad arbetskraft och en tryggare arbetsmiljö, men det innebär också en reducering av befintlig arbetskraft vilket facket naturligtvis har synpunkter på.

  MTN, Sydafrikas största mobiloperatör, berättade om hur företaget utvecklat mobila betalningar som skiljer sig rejält från de mobila lösningar vi är vana vid i Sverige.

  På Department of Transportation fick vi höra om de infrastrukturella utmaningar som Sydafrika står inför och vilka satsningar som kommer att göras under de kommande åren.

  Efter en fullspäckad vecka lämnade vi Sydafrika med nyvunnen kunskap om Sydafrika, om landets utmaningar men kanske framförallt om dess möjligheter.

  SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign | Svensksundsvägen 13, 111 49 Stockholm | info@svid.se I 08-406 84 40

  Dela

  Anmäl dig nu till vårt nyhetsbrev

   

  SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign | Svensksundsvägen 13, 111 49 Stockholm | info@svid.se I 08-406 84 40