Poddar om design

För dig som vill fördjupa dig i samtal och berättelser kring design listar vi här några av de bästa poddarna som finns att lyssna på just nu.

De senaste åren har podcasts börjat få den uppmärksamhet och spridning mediet förtjänar. Även om poddar har funnits i 10-20 år (beroende på hur du definierar en podcast) har feno­menet nu dykt upp på bred front i populärkulturen, mycket tack vare amerikanska poddsensationer som "Serial", "This American Life" och nu senast "My Dad Wrote A Porno". I dag finns minst en handfull poddar för varje litet obskyrt ämne – design inkluderat.

En podcast är i grunden en serie ljudfiler som går att prenumerera på. Oftast påminner innehållet om det vi skulle kalla "pratradio" men med utvecklingen under de senaste åren har du tillgång till en bred flora av uttryck, från klassiska diskussionspoddar till reportage, dokumentärer, dramaföljetonger och berättelser som mer liknar ljudkonstverk. Det gäller åtminstone USA, podcastens kanske starkaste fäste. I Sverige har utvecklingen varit betydligt långsammare. Här får vi fortfarande mest nöja oss med två personer som mer eller mindre strukturerat diskuterar ett brett ämne.

För dig som vill fördjupa dig i samtal och berättelser kring design listar vi här några av de bästa poddarna som finns att lyssna på just nu.

99% Invisible

Med över 280 avsnitt avklarade är 99% Invisible en nästan outsinlig källa till kunskap och inspiration. Podden fokuserar på design ur ett brett perspektiv med fantastiska berättelser om allt från hur du designar ett postsystem eller en sekt till historien bakom basketreglerna eller de amerikanska koncentrationslägren. Podden ingår i nätverket Radiotopia med många av USA:s allra bästa poddar där berättelserna står i centrum.

www.99percentinvisible.org

Invisibilia

Precis som public service i Sverige levererar amerikanska NPR en rad intressanta poddar. Invisibilia är elegant berättade historier om de osynliga saker som påverkar oss människor. Även om det rent tekniskt inte alltid handlar om design ligger tanken alltid nära om att vi måste vara medvetna om osynliga strukturer och processer för att kunna forma vår omvärld. De två första säsongerna täckte områden som kategorier, cyborger och kläders påverkan på våra personligheter. Tredje säsongen startade i juni 2017.

www.npr.org/programs/invisibilia/

Staden

Varannan vecka kan vi följa med Dan Hallemar och Håkan Forsell till en ny stad med en ny vinkel. Staden handlar i grunden om arkitektur men glider ofta obemärkt in på samhällsbyggnad, designhistoria och socialpsykologi. Från Tel Aviv till Kiruna har ämnena kretsat kring allt från djurens roll i städer och Visby ringmurs historia till varför brott uppstår och hur städer påverkas av trauman. Podden är en med svenska mått ambitiös satsning som görs i samarbete med bland andra Sveriges Arkitekter.

staden.arkitekt.se

Design Matters

Debbie Millman är något av en legendar inom podcastingen. I över tio år har hon haft långa samtal med personer som är hennes egna inspirationskällor. Här samsas grafiska designer och creative directors med författare, konstnärer och arkitekter i samtal som ofta tar oväntade vändningar.

www.debbiemillman.com/designmatters

Hur du lyssnar på poddar

Även om det är fullt möjligt att följa poddar direkt på webben övergår de flesta lyssnare snabbt till att använda telefonen – dagens motsvarighet till den namnsättande iPoden. Med en app och ett par hörlurar har du tillgång till hundratusentals poddar som i princip alltid är gratis. Apples Podcaster är en given lösning för iPhone-användare medan Android-ägare till exempel kan använda appar som Overcast eller Pocket Casts. I Sverige har Acast fått många lyssnare och deras app är både avancerad och lättanvänd. Ladda ner en app, sök upp en podd och börja prenumerera om du gillar vad du hör.

Författare

Artikeln är skriven av Gustav Edman och finns publicerad i Swedish Design Research Journal nr 1, 2017.

Dela sida

Swedish Design Research Journal nr 1 2017

Framsidan till Swedish Design Research Journal nr 1 2017

Den här artikeln ingår i Swedish Design Research Journal nr 1, 2017. 

Läs och ladda ner hela tidningen här

SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign | Svensksundsvägen 13, 111 49 Stockholm | info@svid.se I 08-406 84 40

Dela

Anmäl dig nu till vårt nyhetsbrev

 

SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign | Svensksundsvägen 13, 111 49 Stockholm | info@svid.se I 08-406 84 40