Lina Wilckens

Michael Treschow-stipendiat 2017. Här vid sitt projekt "lounge chair un{common}".

2017 års stipendiat

Lina Wilckens och Michael Treschow vid utdelningen av Michael Treschow-stipendiet 2017.

Michael Treschow-stipendiet

Michael Treschow-stipendiet om 100 000 kr delas ut årligen.

Lounge chair un{common}

I ”Lounge chair un{common}” analyserar Lina Wilckens kritiskt gynstolens historia. Projektet handlar om identitet, kön och vem som får ta plats. Vad händer om man tar fram ett objekt tillsammans med de som tidigare förtrycktes med objektet som verktyg?

Lounge chair un{common}

Utvecklingsarbetet av "lounge chair un{common}".

Lounge chair un{common}

Utvecklingsarbetet av "lounge chair un{common}".

EatMe

Projektet ”EatMe” började med en brief att ta fram en hållbar matförpackning. Lina utforskade om definitionen av ”förpackning var knuten till att den skulle slängas, och gjorde en ätbar förpackning.

EatMe

Vik Peak

I projektet ”Vik Peak”, ett koncept som togs fram tillsammans med organisationen Better Shelter, utforskas hur man kan skapa ett fysiskt rum för individualitet i ett sammanhang som är tydligt kodat av att förminska människor till siffror.

Lina Wilckens

Previous Next

2018 - Lina Wilckens

Lina Wilckens, masterstudent i Business & Design, HDK vid Göteborgs universitet och med kandidatexamen i industridesign från Konstfack, tilldelades Michael Treschow-stipendiet 2017 om 100 000 kronor.

Genom att kritiskt granska, utveckla metoder för att utforska sammanhang och skapa fritt vill Lina Wilckens ta fram innovativa lösningar som är hållbara för människor, samhällen och planeten.

- Det är fantastiskt att få Michael Treschow-stipendiet och jag kunde knappt tro det när jag fick samtalet. Stipendiet öppnar upp för många nya möjligheter; det gör att jag fullständigt kan fokusera på mina studier och får chans att genomföra projekt som tidigare endast var idéer. Det är även en stor uppmuntran till att fortsätta utvecklas som designer och att forska och arbeta kritiskt kring större frågor i samhället. Jag hoppas kunna bidra till både aktuella och framtida ämnen! sade Lina Wilckens när hon tog emot stipendiet.

Lina kom till Sverige 2012 för att lära sig svenska och studera design. Efter ett förberedande år på Nyckelviksskolan, kandidatexamen i industridesign på Konstfack och en utbytestermin på Glasgow School of Art gick hon på masterprogrammet med inriktning mot Business & Design på HDK vid Göteborgs universitet när hon fick stipendiet.

Juryns motivering:

"Lina Wilckens tilldelas årets Michael Treschow-stipendium för sitt modiga och samhällskritiska förhållningssätt till design. Hon visar på en enorm drivkraft och beslutsamhet som lyser igenom i alla hennes arbeten och många engagemang.

Lina visar en bredd på sitt designarbete, med allt från sin "lounge chair un{common}", som ifrågasätter tradition och bryter normer, till att undersöka hållbara, ätbara förpackningslösningar. I texten "The language of design" visar hon även på betydelsen av det skrivna ordet, som Lina själv beskriver det, den kanske mest intressanta men också mest försummade designmetoden.

Stipendiet delas ut till en student som visar på djärvhet, nydanande, socialt engagemang och hållbarhet och inom alla kategorier får Lina högsta betyg av juryn. Vi ser med glädje fram emot att få följa hennes framsteg och fortsatta arbete med viktiga och svåra samhällsfrågor som kommer innebära en bättre värld för oss alla."

Om Michael Treschow-stipendiet

Stipendiet delades ut den 14 december 2017 ett designseminarium på Konstfack i Stockholm.

Michael Treschow-stipendiet instiftades 2003 och delas ut en gång om året av Michael Treschow i samarbete med SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign. Syftet med stipendiet är att uppmuntra studenter att fortsätta studierna och utveckla sin designkompetens. Summan på stipendiet är 100 000 kronor och tilldelas en student som visat på djärvhet och lust i sitt arbete.

Dela sida

SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign | Svensksundsvägen 13, 111 49 Stockholm | info@svid.se I 08-406 84 40

Dela

Anmäl dig nu till vårt nyhetsbrev

 

SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign | Svensksundsvägen 13, 111 49 Stockholm | info@svid.se I 08-406 84 40